sobota 16. února 2013

Ráže .45 (2006) - 20 %


Ráže .45 (.45, 2006)
Mila Jovovich je určitě zajímavá herečka a v případě snímku "Ráže .45 dokazuje, že rozhodně něco zahrát umí. Problém je ten, že to v tomhle snímku chce dokázat pouze ona. Trochu mi to připomnělo film "Čtvrtý druh". Mila se hodně snaží a dost tlačí na pilu, ale v konečném důsledku je to stejně jedno, protože ten film za to nestojí. "Ráže .45" je přesně takovým filmem. Zajímavé zpracování, které by místy mohlo být i nápadité, ale prostě to není film, který si zaslouží ovace. Celkem drsné drama, které vypráví příběh o postavách, na kterých vám absolutně nebude záležet.
Dnes jsem viděl celkem dost dobrých filmů, a tak myslím, že bylo na čase, aby některý z nich propadl. Tím prvním bylo "27 šatů", které nezklamaly úplně, protože člověk tak nějak dostal to, co očekával. "Ráže .45" už je jiný případ. Nevěděl, jsem, co mám čekat, a tak jsem žádná velká očekávání neměl. Ještě že tak, protože jsem ani nic nedostal. Mila Jovovich začíná snímek tím, že se baví o velikosti přirození svého přítele, nebo spíš asi bývalého přítele, jak nám celkem rychle dojde. Velký Al byl podle všeho pořádný grázl a nás čeká seznámení s tímto magorem, stejně jako s postavou, která ztvárňuje Mila a s postavami dalšími, ať už jsou pro příběh důležité, či nikoli.
Hlavní dění se točí kolem Ala, který obchoduje s nelegálně drženými zbraněmi. Obchoduje v malém, což je pro policii, která na něj má zálusk, celkem problém. Nejsou schopni ho nachytat na švestkách. Druhou zásadní postavou je Kat (Mila), která je jeho milenkou. Tak aby nebyla, když má Velkej Al takovou výbavu. Prodává s ním, ale tahle holka si o sobě dost myslí. Vzhledem k tomu, že je to Mila, nemusíme mít strach, že by se film obešel bez nahých záběrů. Přidává mu to sice na živočišnosti, ale pořád jsem neměl ze sexuálních scén pocit, že se jedná o ten upocený sex. Pořád to bylo takové poměrně něžné. Většinou.
Jedna postava, je to Alova matka, ve snímku pronese: "Já jsem vraha nevychovala, to ta blbá ulic." Myslím si, že to je dobrá výmluva i pro celý film. Takhle to prostě na ulici chodí, takže film musí vypadat realisticky. Snaží se o tarantinovsky zamotanou zápletku, která je na konci prostě divná, stejně jako se snaží o reálné dialogy a poměrně drsné scény. Všechno ale vyznívá uměle a tak nějak uhlazeně. Není zde ta divočina, kterou by takový život mohl mít. Nechci říkat, že je film hezký, ale mohl by být hnusnější, depresivnější. Takhle vyznívá jako pohádka o jedné chytré holce, která to nakonec někam dotáhla. To, že je děj narušován vyprávěním postav, jako kdyby se natáčel dokument o Velkým Alovi, je samoúčelné a nemá to jiný úkol než poměrně bezzubý film trochu ozvláštnit.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět, že se Mila opravdu neboj svléknout a nadávat.
Hodnocení: 20% za rádoby drsný a vulgární film, který ale nemá žádnou přidanou hodnotu


Žádné komentáře:

Okomentovat