pátek 8. února 2013

Profesor v ringu (2012) - 40 %


Profesor v ringu (Here Comes the Boom, 2012)
Proč musí každý film se Sandlerem nebo Jamesem začínat tak, že máte chuť všeho nechat a na film se vykašlat? Máte před sebou hlavní postavu, která je sympatická jako hemoroid, co se vám zrovna vyklubal, a to rozhodně není něco, s čím by vás tvůrci upoutali do křesla a přinutili vás se dívat celou dobu. Spíš doufáte, že tenhle "hrdina" co nejrychleji vypadne z okna anebo se zabije na motorce. Nic tak úlevného vás však nečeká, jediné pozitivum je, že se tenhle pitomec mění v celkem snesitelného chlápka, který se snaží pomoct kolegovi. Mimochodem, tenhle nezodpovědný chlápek s tváří Kevina Jamese je učitel na škole. Znovu vás napadá otázka, jak je možné, že má Amerika tolik vědců.
"Profesor v ringu" je klasickou sandlerovskou komedií. Na začátku se něco podělá, hrdina se rozhodne, že to napraví svým velmi specifickým způsobem, hodinu je to pak "strašně směšné" no a na závěr nás čeká morální ponaučení a samozřejmě nutný happy end. Výjimky neexistují. Kevin James je ze školy Adama Sandlera, je to jeho kamarád a častý spolupracovník. A je to také poznat. "Profesor v ringu" začíná tak, že je hrdina buran, ale mění se v toho, kdo zachrání den. Klasický příběh, který naprosto ničím nevyniká. Co je tedy vždycky jiné? Prostředí, v kterém se film odehrává.
"Ošetřovatel" s Kevinem Jamesem se odehrával v zoologické zahradě a zvířátka zde mluvila. Ve filmu "Profesor v ringu" je James učitelem biologie, ano, zvířátka mu pořád zůstala, který se dá na MMA zápasy, aby pomohl kolegovi před vyhazovem v důsledku snižování školního rozpočtu. To je tak, když se trochu předvádí a otevře si hubu na školní schůzi. Člověk se ale diví, že toho učitelování nenechal dávno a nedal se radši na dráhu místního pobudy. Jeho hodiny vypadají tak, že na ně chodí pozdě, nejlépe leze oknem, aby ho nenachytal ředitel, a své žáky učí tak, že si čte noviny, nechá je dělat, co chtějí, případně i usne, když je hodně unavený. Ale nebojte, on prozře a stane se tím nejzábavnějším učitelem na světě, aby mohl dostat svou vyvolenou, Salmu Hayek, jejíž role ve filmu je skutečně zbytečná.
"Profesor v ringu vám nepřinese žádný skvělý zážitek, ale pokud máte rádi sandlerovky, tohle vám taky bude sedět. Problém je, že to je opravdu na jedno brdo. To schéma je pouze jedno, nemění se, mění se pouze prostředí a herci, no a ani oni nakonec moc ne. Nějakých těch super zápasů se tu nedočkáme, ale nějaké postavičky přece jen zaujmou a ty hodně citlivé i dojmou. Prostě komedie z jednoho studia, které přesně ví, co od sebe chtějí a co chtějí po divákovi. Je to manufaktura, ale pořád má určitý standard. Je nízký, ale přesto si ho drží.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete další americkou komedii s happy endem, tentokrát z prostředí MMA.
Hodnocení: 40% za to, že i když je to proti vašemu přesvědčení, stejně tomu pitomci budete fandit


Žádné komentáře:

Okomentovat