neděle 10. února 2013

Malý velký muž (1970) - 80 %


Malý velký muž (Little Big Man, 1970)
Nemyslete si, moje posedlost westerny mě neopustila, jen recenze na ně budu zveřejňovat postupně, aby se mi tenhle žánr pro velký nápor neomrzel. I hororové filmy musím prokládat těmi normálními, aby se mi neomrzely. A že už se to nejednou stalo. "Malý velký muž" ale rozhodně není klasickým westernem v tom pojetí, jak ho známe. Nejedná se o souboje čestných mužů s padouchy. "Malý velký muž" je filmem o tom, jak šla americká historie a jak v ní lidé, nevinní lidé trpěli, je to příběh o tom, co jedinec v tomhle světě znamená. Podle tohoto příběhu to mnoho není.
Režisér Arthur Penn se proslavil hlavně díky filmu "Bonnie a Clyde", ale je to i snímek "Malý velký muž, díky kterému je známý. Příběh bělošského chlapce, kterého vychovávali indiáni, ale život mu rozhodně nepřivál nějaký jednoduchý osud. S Jackem Crabbem se poprvé setkáváme, když je mu okolo sto dvaceti let a on začíná svůj příběh vyprávět reportérovi. Nezdá se, že půjde o nějaký příběh zásadní, ale tak tomu je jen na první pohled. Jack Crabb se okamžitě ocitá v osidlech osudu a je jimi vláčen po zbytek svého vyměřeného času.
Život tohoto muže se točí okolo indiánů, bílých lidí a vojska. Jako kdyby mu bylo shůry dáno a on musel mezi těmito třemi různými světy neustále pendlovat. Není tím, kdo určuje děj, ale je tím, kdo je dějem vláčen. Jeho povaha rozhodně není hrdinská a jeho indiánské jméno "Malý velký muž" také moc nesedí. Když poprvé bojuje za indiány, hodně rychle využívá příležitosti a vzdává se do rukou bělocha, protože je přece taky běloch. A nechce umřít. Ne, Jack je pěkný srab, ale má rád život. Z každé situace, kterou mu osud přinese, se snaží nějak vybruslit. Má svědomí, to rozhodně ano, není to ten, kdo nechá všechny ve štychu, ale není ani tím, kdo by nějak moc pomohl. I když se snaží, milovaní lidé kolem něj umírají.
Film je plný osudových setkání, především to s generálem Custerem, ale překypuje také humorem, což mě poměrně překvapilo. Humor je místy až groteskní a Hoffman se do takové role nesmírně hodil. Jeho převlečení za kovboje a vystupování v saloonu jsou čistě komediálním prvkem. Příjemné osvěžení filmu, který však řeší i vážná témata, jako třeba chování bělochů k indiánům. Ne, běloši tu rozhodně nejsou vykresleni jako mírumilovní lidé, kteří se jen brání divokým indiánům. Jsou to oni, kdo iniciují útoky, kdo vraždí ženy, děti i koně. Věrohodný a myslím si, že hodně pravdivý snímek o tom, jaká byla Amerika před sto padesáti lety. Zrcadlo nastavené tehdejší době, kterou by si Američané měli navždy pamatovat. Jedna z černých kaněk na jejich honosné historii.
Film celkově bohužel nepatří k těm, které zaujmou všechny. Myslím si však, že je to právě humor, který může mnohé přilákat. Jsou zde situace, kdy se prostě budete smát. Je to až absurdní, že tam ten humor je, ale práv ty scény díky tomu vyznívají krásně, jedinečně. Dustin Hoffman podává skvělý výkon takového antihrdiny. Navíc na Oscara byl nominovaný Chief Dan George, indiánský stařešina. Myslím si však, že to bylo především gesto akademie, která si je vědoma křivd, jež Američané na původních obyvatelích napáchali.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět opravdu starého Dustina Hoffmana.
Hodnocení: 80% za pohled do historie, který se nevyhýbá kritice Američanů


Žádné komentáře:

Okomentovat