pátek 8. února 2013

Killing Them Softly (2012) - 60 %


Killing Them Softly (2012)
Když dáte k filmu, že v něm hraje Brad Pitt, většinou je to trhák. Ale není film jako film. I když spolupráce mezi Bradem Pittem a režisérem Andrewem Dominikem. Film "Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem" rozhodně stojí za zapamatování. Ale vlastně i snímek "Killing Them Softly" je takovým kouskem. Jen nesmíte očekávat, že to bude velkofilm, spíš takové menší herecké představení, které se doslova vyžívá ve skvělých krvavých efektech. Ano, je málo filmů, kde výstřel do hlavy vypadá jako skutečný, ale poslední dobou se takových filmů objevuje stále více. "Killing Them Softly" je snímek, který tohle zvládá dokonale.
"Killing Them Softly" je dílem, které je nevyrovnané. Má v sobě potenciál, má skvělé momenty, za které by mohl být skutečně adorovaný, ale většinou se ztrácí v šedi průměru. Co bych rozhodně vyzdvihl, to je vizuální zpracování. Jsou zde spíše studené barvy, šedé, které dodávají tu potřebnou atmosféru. Ale Dominik šel dál a místy vložil skutečně geniální nasnímání a zpracování scén. Dopravní nehoda zde vyznívá jako něco téměř krásného. Ne proto, abychom ji mohli obdivovat, ale proto, abychom se mohli kochat pomalými záběry, letící kulkou, tříštícím se sklem. tou nejlepší scénou je ale stejně scéna závěrečná, kdy Pittův proslov je prostě to, co vás uhodí nejvíc. S Obamou za zády mají jeho slova ten správný dopad.
Filmu dominují herecké výkony, které jsou na jedné straně civilní a ne zrovna takové, abych si je pamatoval, jsou zde pak tací, kteří prostě hrají první ligu. O Bradovi Pittovi už asi nikdo nepochybuje, ale skvělý je zde James Gandolfini, Richard Jenkins a nakonec i Ray Liotta něco hraje, i když na jeho roli je nejlepší ta nakládačka, kterou dostane. Opět se ukazuje, že moderní filmy prostě dokážou zachytit mlátičku jako skutečnou, reálnou, žádné uhýbání, ale pěkně pořádné rány a spousta krve.
Je škoda, že má snímek "Killing Them Softly" poměrně jednoduchou zápletku a s postavami se většinou nestačíte sblížit. Jenda pokerová hra, loupež a člověk, který to přijede vyřešit, protože právě tahle jedna loupež by mohla v místní ekonomice nadělat pořádné problémy. Mafie je mafie, viníci musejí pykat. To se na konec také děje. No, a to je všechno. Brad Pitt je ve svých scénách tím, co je drží nahoře, zajímá vás, jak jeho práce skončí. Ale pořád to není představení, které by vám vyrazilo dech. Je to spíš pomalý thriller, než zběsilá akčárna. I tohle má nakonec dopad na to, že dojmy z filmu rozhodně nejsou tak ohromné, jak se mohlo čekat a jak spolupráce Pitta a Dominika slibovala.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete Brada Pitta vidět jako zabijáka.
Hodnocení: 60% za drsné pojetí a některé promluvy, které skutečně stojí za to


Žádné komentáře:

Okomentovat