středa 27. února 2013

Gangs of Tooting Broadway (2013) - 25 %


File:Tooting Broadway.jpg
Gangs of Tooting Broadway (2013)
Tooting je jedna ze čtvrtí, které se nacházejí v jižním Londýně, která není příliš známá, alespoň já jsem o ní doposud neslyšel, což vlastně samo o sobě mnoho neznamená, ale chtěl jsem uvést to, že se nejedná o část města, kterou bych nějak zásadně toužil navštívit. Ne v případě, že by snímek "Gangs of Tooting Broadway" byl mým průvodcem. Tooting vypadá jako místo, kde se střetávají kultury, což je jednoduše jeden ze zásadních problémů našeho světa. Pořád nejsme schopni si porozumět. Jsme jiní a to podle všeho znamená, že ti jiní jsou špatní. Pořád, i ve 21. století.
V Tootingu jeden černoch zabije tamilskou ženu. Tamilové jsou národností, která žije především v Indii, na Srí Lance a v Malajsii. Z těch nejznámějších Tamilů je možné jmenovat M. Night Shyamalana, který má na svědomí "Šestý smysl". To jenom pro představu, jak Tamilové tak normálně vypadají. Místní tamilský gang se rozhodne, že je na čase se zbavit všech černochů, kteří ve čtvrti žijí. Jak osvícená myšlenka! Aby se nejednalo pouze o drsný film prezentující zvěrstva rasismu, je zde i další linie, trochu citlivější. Bývalý člen gangu, který se polepšil (to znamená, že odešel), se vrací, aby pomohl svému bratrovi a aby se znovu konfrontoval se svou minulostí.
"Gangs of Tooting Broadway" není snímkem, který by byl nějak zásadně naturalistický. Jsou zde drsné scény, které rozhodně nenechají každého chladným a slabší povahy nad nimi možná i přivřou oči. Není to ale nic strašného. Sem tam nějaký ten cákanec krve. Nejlépe je znázorněno prostředí, které má ten správný nádech drsného města, kde prostě nemůže přežít každý, ale jen ti vyvolení, ti silní. Alfa samcem 21. století nejsou géniové, ale pořád ti nejsilnější, nebo alespoň ti, co mají v rukou moc a v srdci nemají ostří nebo v hlavě kulku.
"Gangs of Tooting Broadway" není filmem, který bych chtěl příliš doporučovat. Filmově není na výši, snad jen hudba místy zaujme. Herecké výkony jsou spíše umravněné, nijak silné. S postavami se nedá moc ztotožnit, což je hlavně chyba scénáře, který chce jít v duchu moderní britské thrillerové školy, ale neuvědomuje si, že tenhle žánr potřebuje něco navíc, nějaký nápad, zajímavou zápletku, prostě něco. To tady - bohužel - chybí. Vlastně je to klasická válka gangů, jen z jiného města a z jiné čtvrti, než jak jsme zvyklí.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět britský thriller s Indy. (Nehledejte v tom nic rasistického, těch britských filmů s Indy zase tolik není.)
Hodnocení: 25 % za snahu


Žádné komentáře:

Okomentovat