úterý 17. prosince 2013

The Story of 'Rapunzel', Hledání Země - Nezemě, Forbidden Ground, The Story of King Midas, The Story of 'The Tortoise & the Hare'

Scéna šplhání do věže je opět animační krása. Ano, i tohle je další z pohádek Raye Harryhausena. Ano, jsem na něj vysazený. Co naděláte? Je to ale především proto, že v jeho animaci cítíte něco, co vám jindy u loutkové animace uniká - život. Ray se skutečně snažil o to, aby se jeho loutky pohybovaly tak, jak nejreálněji to bylo možné. A dařilo se mu to i v případě pohádek. "The Story of 'Rapunzel'" příběhově nijak zásadně nevyniká, je to klasické zpracování, ale opět je to animace, která z ní dělá nadprůměrnou podívanou.

Hledání Země - Nezemě (Finding Neverland, 2004) - 80 %
I kdybyste se na film měli podívat jen kvůli tomu krásnému divadelnímu představení v závěru, bude to stát za to. Je zde nádherně zobrazeno to, co si prostě někteří lidé nechtějí připustit. Dětský svět a svět dospělých nejsou odlišné, jen je strašně těžké mezi nimi přecházet. Když ten dar někdo má, je to krásné. Ano, ten příběh je dojemný, ale mnohem více mě dojala chvíle, kdy se tři děti vznesly ze svých postelí. Příběh Petera Pana je krásný, jen je třeba se mu otevřít. Johnny Depp je opět jednou kouzelný a nemusí se ani tak moc snažit.

Forbidden Ground (2013) - 45 %
Válečné drama, které mi nesedlo. Jsou zde momenty, které jsou silné. Ty momenty jsou mimo válečné pole. Obecně je možné říct, že ty válečné scény z bojiště zde nejsou něco, co by jakkoli zásadně vynikalo. Jako drama to funguje mnohem lépe, skoro až zamrzí, že je to těmi boji kouskováno. V žánru obecně spíše slabší průměr.

The Story of King Midas (1953) - 70 %
Další z krátkých, zhruba desetiminutových snímků Raye Harryhausena. Tentokrát neadaptoval klasickou pohádku, ale řeckou báji, kterou převedl do pohádkového ducha, do doby, kterou bychom asi mohli nazvat středověkou. Rozhodně se nejedná o řeckou antiku, natožpak o řecké reálie. Postava krále Midase ale zůstává stejná. Člověk, který chce pořád víc než má. A tak dostane možnost měnit všechno ve zlato. Mefistofelovská postava, která mu to zajistí, je celkem podobná Orlockovi z "Nosferatu", čímž se jen podtrhuje její děsivost. Jsem docela zvědavý, jak by to vypadalo, kdyby Ray Harryhausen dostal naprostou volnost a nebyl ovlivněn televizí. Myslím, že by to pojal ještě trochu hororověji. I tak je výsledek výborný, kdy opět kraluje neskutečně reálná animace.

The Story of 'The Tortoise & the Hare' (2002) - 70 %
Příběh tohoto Harryhausenova filmu je celkem zajímavý. Pracoval na něm v roce 1952. ale nedokončil ho. V roce 1999 ho kontaktovali dva nadšenci, kteří milovali jeho práci. jejich žádost byla poměrně jednoduchá - chtěli animovanou bajku o želvě a zajícovi dokončit. Pustili se s Rayem do práce a v roce 2002 tak světlo světa spatřila bajka v kompletní verzi dvanácti minut. Jinak se jedná o poměrně klasické provedení bajky.

Žádné komentáře:

Okomentovat