pondělí 23. prosince 2013

The Red House, Hours, Adéla ještě nevečeřela, Byl jednou jeden polda, Já, robot


The Red House (1947) - 70 %
Ta atmosféra! A to se vlastně nic neděje. Lidé sedí u večeře, venku fičí vítr a vám je jasné, že tady není něco v pořádku. Není potřeba dělat zběsilé střihy, přidávat zbytečné zvukové efekty, i když ani tomu se film nevyhne. Když je zde klid, je to to nejděsivější, co se může stát. Co asi přijde dál? Ta znepokojivost, ta sama o sobě je prostě úžasná. A pak dojde na scénu v lese... Černobílá prostě filmu sluší, o to víc, když se umí pořádně využít. Bohužel vypravěčsky film velmi rychle ztrácí tempo a je to vyváženo jen dobrými hereckými výkony a místy se vracející skvělou atmosférou.


Hours (2013) - 45 %
Když tohle řeknu, asi budu pro mnohé rouhač, ale Paul Walker nikdy nebyl dobrý herec. V tomhle případě se to potvrzuje, protože se jedná o drama, které se soustředí vlastně pouze na něj. Hodinu a půl ho sledovat je možná pro fanoušky potěšení, zvláště když se jedná o jeden z jeho posledních filmů, pro ostatní to může být utrpení, protože on se tak moc snaží o emoce, až je to prostě nuda. Přitom je příběh neskutečně dramatický, navíc založený na skutečných událostech, respektive se odehrává na pozadí skutečné katastrofy. S lepším hercem v hlavní roli by se snímek dostal i přes průměr, takhle je to bohužel hodně obyčejný průměr, protože snímku se ani pořádně nedaří držet napětí.

Nádherný film a krásná ukázka toho, jak bohatá, zábavná, vtipná a vynalézavá dokáže česká kinematografie být. Všichni herci si doslova užívají své role, stejně jako si ostatní užívali příběh, triky a všechno. "Adéla ještě nevečeřela" je doslova národním pokladem a ukázkou toho, jak skvělé filmy jsme uměly točit. Něco podobného už v současné době nezvládneme. Nejsme hraví, nejsme schopni propojit inteligentní humor a zajímavý příběh. Člověk se pak s láskou dívá na tyhle úžasné staré kousky.

Byl jednou jeden polda (1995) - 60 %
No jo, je to kravina, ale co naděláte. Parodie nám dříve docela šly a tohle je takový ten závan toho, co bývalo. Některé hlášky zlidověly, a i to je pro mě ukázka toho, že tenhle film smysl určitě má. Překvapivě už to po skoro dvaceti letech není taková třeskutá sranda jako dřív, ale Ladislav Potměšil je jako major Maisner prostě prototyp debilního poldy a jde mu to výborně.

Já, robot (I, Robot, 2004) - 75 %
Film jsem viděl jako horkou novinku v kině v roce 2004 a byl jsem z něho naprosto unešený. Jako milovník sci-fi musím pořád stát za tím, že ten film má myšlenku a tím, že používá Asimovovy zákony, jen poukazuje na klasický problém, který je s roboty spojen. Jak daleko můžeme zajít s umělou inteligencí, než se ona postaví proti nám? No dobře, závěr trochu hapruje, ale jinak je tohle výborná akční jízda s dobrou detektivní zápletkou a na to, že je film už 10 let starý, má skvělé trikové sekvence.

Žádné komentáře:

Okomentovat