neděle 29. prosince 2013

Duch nad zlato, S čerty nejsou žerty, Dumbo, Princezna se zlatou hvězdou, How I Live Now


Duch nad zlato (2013) - 40 %
Televizní pohádka pro rok 2013 rozhodně není nic velkého, ale musím říct, že jsem se celkem bavil, hlavně tím, jak se jedná o celkem fungující pohádku, která kombinuje prvky "Olivera Twista" a "Aladina". Někteří herci jsou příšerně vybraní, hlavně ústřední hrdina není nic moc a Jiřina Bohdalová je ve své roli neskutečně protivná, stejně jako přízvuk Viktora Preisse, ale jinak se dalo na pohádku koukat. V poslední době se Česká televize na nic moc lepšího nevzmohla a trikově je pohádka překvapivě dobrá.

S čerty nejsou žerty (1984) - 100 %
Jedna z nezapomenutelných českých pohádek. Je to jedna z těch novějších a přesto už má skoro třicet let. Je škoda, že v současné době už nedokážeme natočit nic, co by v tomto nejen vánočním žánru bylo tak skvělá po stránce hereckém příběhové i humorné. Věty, které se zde pronáší, mnohdy naprosto zlidověly a budou vám něco říkat, i když si je nezařadíte do této pohádky. Naprosto skvělé postavy v podání skvělých českých herců.

Dumbo (Dumbo, 1941) - 80 %
Co si budeme povídat, ten příběh je celkem schematický, ale jednotlivé scény jsou výborně propracované, především pak alkoholová sekvence je neskutečně nápaditá a právě při ní jsem si uvědomil, že to není poprvé, co jsem snímek viděl. Skvěle umocněné city, což se tak nějak od Disneyho očekává, ale zároveň dobře napsané postavy, které klasický příběh povyšují. Ať už je politika studia Walt Disney, jaká chce, má prostě pohádky, které stojí za to. A tohle je jedna z nich. Navíc to, jak se chovají slonice, je na animovanou pohádku od Disneyho celkem síla.

Princezna se zlatou hvězdou (1959) - 75 %
Klasická pohádka, která je ještě naivnější než většina ostatních, ale kouzlo rýmovaných dialogů s písněmi, které se vám vryjí do paměti, prostě funguje. Vizuálně je na filmu vidět, že barvy jsou hodně stylizované, což může být dáno spíš technicolorovými barvami než nutně záměrem filmařů. Princezna Lada vypadá o něco lépe v myším kožíšku než bez kapuce, protože barva jejích vlasů celkem negativně dotváří její obličej. Pořád je to pro mě jedna z hezčích pohádek, co mohou o vánocích běžet v televizi.

How I Live Now (2013) - 50 %
Snímek, který se místy až zbytečně snaží tlačit na pilu, jako kdyby si nedokázal vybrat, jestli chce být "Cestou" anebo "Rudým úsvitem". Nakonec stejně budete mít pocit, že sledujete zvláštní verzi "Narnie" bez toho, aby se děti do Narnie skutečně dostaly. Saoirse Ronan ukazuje, že se nebojí výzev, na druhou stranu my některé její postavy připadají jednotvárné a protivné. Tohle je jedna z nich. Předvečer třetí světové války je prostředím zajímavým, na druhou stranu, proč by to nemohl být předvečer té druhé? Vize budoucnosti zde nemá příliš velké opodstatnění. Nebo že by to bylo varování?

Žádné komentáře:

Okomentovat