úterý 24. prosince 2013

Bez okolků, The Tall T, Velký Jake, Sněženky a machři po 25 letech, Milionář z chatrče


Bez okolků (Point Blank 1967) - 70 %
Naprosto jedinečný film, který vám zase připomene, že film nemusí být jen obyčejné zaznamenání toho, co se děje před kamerou, ale je možné více propojit hudební, respektive celou zvukovou složku s tou obrazovou. "Bez okolků" má děj, ale ten je tak trochu až na druhém místě, protože v první řadě je to, jak je obraz a zvuk podán. To vytváří skvělý dojem. Bohužel to, že se trochu na děj zapomíná, se pak postupně směrem k závěru projevuje víc a víc. Škoda, protože jinak by to byl neskutečný film.

The Tall T (1957) - 75 %
Když prohrajete sázku, v které jste vsadili svého koně, nejspíš ani netušíte, co to pro vás může znamenat. Příběh o tom, jak se jeden čestný chlap ocitne v situaci, kdy musí zachránit nejen sebe, ale i jednu ženu. Jsou proti němu tři grázlové a on nemá moc, co by proti nim postavil. Western skvěle budovaný jako komorní drama. Navíc je všechno vyvedeno v krásných barvách. Poměrně drsný snímek, drsnější, než většina klasických westernů třeba s Johnem Waynem. Není to dáno násilím, ale spíš bezvýchodnou situací dvojice.

Velký Jake (Big Jake, 1971) - 75 %
Tak trochu klasický příběh z konce Dukovy kariéry. On už je stárnoucí kovboj, který tak trochu předává štafetu jiným, mladším. Tady se setkává se svými syny, aby vykonal úkol pro svou bývalou ženu a pomstil pár lidí. Jedná se o výpravu, kde se otec a synové sbližují a nejlepší momenty jsou ty, kdy otec jasně dává najevo, čí ruka je ta silnější. John Wayne je v komické roli prostě skvělý, ale pořád je velký tvrďák a vy mu to prostě věříte. Já toho člověka prostě zbožňuju, i když příběh sám o sobě není nijak velkou westernovou špičkou.

Přiznám se, že nemám tak silný vztah k prvnímu filmu, který je klasikou. Prostě jsem ho nikdy jako dítě neviděl, ale musím uznat, že po dvacítce, kdy jsem ho viděl poprvé, mě dostal. Druhý film je pro mě ale zklamáním, kdy na mě nefungovala nostalgie, která se přenášela hlavně pro to, že jste viděli první snímek. Ano, svůj účel to splnilo. Na tenhle film ale nikdo nebude vzpomínat jako na původní "Sněženky a machry".

Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire, 2008) - 95 %
Nedávám 100 % jenom proto, že si myslím, že kniha je ještě o něco lepší. Tohle je ale snímek, který mě donutil si knihu přečíst, za což mu také děkuji. Skvělé drama i s humorem, které ukazuje, jak skvělé kousky se dají natočit v Indii. Výborně vybraní herci a všechno na svém místě. Krásně kruté, drsná romance, nádherný příběh. Tohle je film, který si sem tam rádi připomenete, protože v něm vždycky můžete objevit něco navíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat