úterý 19. února 2013

Síla srdce (2007) - 50 %


Síla srdce (A Mighty Heart, 2007)
Po filmu "Argo" jsem se vrhl na snímek, který je tematicky velmi podobný. "Síla srdce" také řeší problém, kterým jsou únosy amerických, ale i jiných občanů. Tentokrát se však nepodíváme do Íránu, i když u islamistických teroristů zůstaneme, zavítáme však do Pákistánu, kde také není lidem zrovna na růžích ustláno. Situace je zde složitá jako jinde a může se velmi snadno stát, že dojde k únosu anebo dokonce úmrtí. Důvody? Mnohdy jsou poměrně nesmyslné, jako například to, že národnost uneseného člověka je židovská. Někteří tohle stále vidí jako velkou vadu.
Danny byl novinářem, britským, který se svou ženou cestoval do Karáčí, kde mu nešlo o nic jiného než o seriózní zpravodajství. Přesto byl unesen právě ve chvíli, kdy vykonával svoje povolání. Jeho žena Marianne (Angelina Jolie) se však nevzdávala a za každou cenu se snažila zjistit, kde Danny je. Byla zrovna v šestém měsíci, když k události došlo, ale již za měsíc se měla dozvědět, jaký je konec jejího manžela. Terorismus není mírumilovnou činností, naopak, jedná se o aktivity, které ničí lidské životy. Přesně to se "Síla srdce" snaží říct, stejně jako nám říká, že za to mohou pouze ti, co ho unesli, nikdo jiný. Film dává poměrně velký důraz na to, že není možné všechny muslimy dávat do jednoho pytle, ale že jsou zde ti, kteří terorismem trpí stejně tak, a to přesto, že jsou islamisty, že mají pákistánskou národnost.
"Síla srdce" se maximálně zaměřuje na emoce. Myslím, že kdyby do rukou vzala film Kathryn Bigelow, natáčela by to spíše z pohledu novináře a byla by to hodně syrová výpověď. Tvůrci ale v tomto případě dali do hlavní role těhotnou ženu a je jasné, na co se chtěli zaměřit. Chtěli ukázat její utrpení, to, jak je terorismus strašný, ale zároveň se nám snažili ukázat, jak dokáže být žena silná. Emotivnost je dána i tím, že jsou zde průběžně prostřihy do minulosti, kde byli oba dva manželé ještě šťastní. Je to útok na emoce prvoplánový a myslím si, že i podle skutečných událostí by bylo možné natočit snímek, který nebude tak strašně vydírat. Já vím, že to je zachycení strašné události, ale i zmiňované "Argo" bylo o vážných událostech, ale udrželo si nadhled.
Myslím si, že film měl být silnější ve své výpovědi. Angie je skvělá herečka, ale tohle by šlo utáhnout i jinou cestou. Případ Daniela Pearla vzbudil hodně nenávisti. Myslím si, že právě film, který by sledoval dění více z jeho pohledu, by byl silnější, byl by vústěním té nenávisti vůči terorismu. Taková výpověď by byla i ukázkou toho, že chápeme, jaké je to šílenství a že se mu jen tak nepoddáme. Američané se ale báli znovu ukazovat to, k čemu došlo, znovu vracet ty emoce, což chápu. Uřezávání hlavy není pěkné, ale copak by tam muselo být zrovna tohle? Daniel trpěl, na to se měl film zaměřit. Na druhou stranu víme, že trpěli i lidé, co po něm zůstali.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět terorismus a silné emoce.
Hodnocení: 50% za příběh, který byl vzat ze špatného úhlu pohledu


Žádné komentáře:

Okomentovat