pondělí 11. února 2013

Reportér (2012) - 35 %


Reportér (The Paperboy, 2012)
Prvním plánem bylo vybrat ty správné herce. Zac Efron zaujme mladší dámy, Matthew McConaughey i ty starší, i když ono to může být i naopak. Nicole Kidman v tomhle snímku oku lahodí a je taková divoká. No a k nim se přidá na až tak ušlápnutá služka Macy Gray, v roli "černé otrokyně" naprosto skvělá, no a nesmí chybět hnusný záporák, který se vám nebude ani chvíli líbit, v trochu jiné roli Johna Cusacka. Každý herec je zde na první pohled dokonalý kalkul. Do hlavní role je dán hezounek, který zase tak moc hrát neumí, upozaděn je pak hezoun, který už nám předvedl, že hrát umí, a jak. Bohužel role, kterou Matthew McConaughey přijal je místy podobné té, kterou ztvárnil ve snímku "Killer Joe". Není to až takový cvok, ale jak místy mluví, jakou má dikci a jak se chová, no, je to hodně podobné.
Co je další prvoplánovost? To je vizualizace. Jenže je to zároveň to, co je na snímku nejlepší. Má to ten správný look šedesátek, i když to se místy vytrácí, aby to ustoupilo "napjaté a napínavé" scéně v bažině, apod. Jak je patrné na posteru, ta stylizace zde je a myslím si, že se skutečně povedla, jen je škoda, že nebyla dodržena. Kdyby ano, nakonec by to byl zajímavě syrový snímek, trochu jako "Zodiac", ale s větším důrazem na násilí.
Násilí, to je právě další prvek, který je prvoplánový. Násilí a erotika, abych byl přesný a shrnul obojí do jednoho odstavce. Jedná se o prvky, které v thrillerech většinou nechybí, koneckonců, nechybí v mnoha filmech i mimo žánr. I animované filmy jsou násilné, jen té erotiky v nich asi tolik nebude. Tady v tomhle případě chce režisér diváka trochu vyhecovat, předvést mu, jak dokáže být plátno s Nicole Kidman sexy a co všechno je tahle herečka v poslední době ochotná udělat. Nic proti ní, alespoň v tomhle filmu, rozhodně na to ještě má. Nic to však nemění na tom, že sex, jak je tu prezentován, nemá příliš význam a pro snímek je to prostě prvek, který má zaujmout. Stejně jako násilí. Je ho tu dost, je tu hodně krve. Matthew McConaughey si docela užije, ale zase se jedná o samoúčelnost, která do filmu nic navíc nepřináší. Navíc gore zde není prezentováno v reálném čase, ale většinou pouze jako důsledek. Neplatí to pro podřezání, ale i tady má Cusack hodně dobře ruce.
Pokud bych se pak měl zaměřit na samotný příběh, není tu nic, co by mě mělo uchvátit. Cusack by mohl hrát skvělého magora, kdyby měl víc prostoru a nebyl jen tečkou, ale rozhodně ne pomyslnou třešinkou. Vztah Kidman a Efrona je tu rozehrán dobře, ale ani on vlastně nemá moc prostoru, a tak pro mě není tím, co mě na konci táhlo, ale spíš, o co jsem zakopával. Je to celé takové kostrbaté. Na efekt to vypadá hezky, ale jak se příběh odvíjí, zjišťujete, že ten film je vlastně neskutečně vyprázdněný a nemá vám pořádně co říct. Tohle není Tarantino, ani moderní Friedkin, nebo Ritchie. Tohle je prostě jenom Lee Daniels v horší formě.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete juknout na jeden stylizovaný thriller bez napětí.
Hodnocení: 35% za to, že mi celý film přišel tak nějak samoúčelný


Žádné komentáře:

Okomentovat