úterý 12. února 2013

Oprávněnost kritiky a smysl komentářů v databázích

Dnes se bude můj Filmový deník muset obejít bez toho, aby zde byla recenze na jakýkoli film. Není to proto, že bych zahálel, ale některé recenze se holt objevují i na serveru Necronomicon. Takže protentokrát jen takové malé zamyšlení. A to nad oprávněností a neoprávněností kritiky. Proč jsem se já rozhodl, že budu psát recenze na filmy? Především je to proto, že jsem jich viděl opravdu hodně, a proto, že si myslím, že jsem schopen poznat, který film je dobrý, který nikoli, a navíc k tomu ještě uvést pádné důvody. Pokud se týká filmů, které zde recenzuji, tak jsem skutečně všechny viděl. Ne jen trailer, nebo něco podobného, opravdu jsem je viděl.
Proč to zdůrazňuji? Především proto, že jsem se dneska kochal ČSFD (Česko-Slovenskou filmovou databází) a nemohl jsem vyjít z údivu. Lidé zde hodnotí, má to svůj význam. Průměrné hodnocení, které se zde zobrazuje, by mělo být názorem většiny, což znamená, že takové hodnocení by se mělo více méně, ve většině případů shodovat s tím, jak lidé o filmu smýšlejí. Jenže jsem narazil na jeden základní problém. Lidé zde nehodnotí proto, aby hodnotili kvalitu, ale proto, aby byli vidět. Já vím, asi se opět potvrzuje moje naivita, ale to, že každý jouda napíše, jaká kravina ten který film je, to zrovna není důkaz toho, jaký film je.
Tohle nebude zrovna příklad z nejlepších, ale narazil jsem na "Babovřesky". Film jsem neviděl, takže jsem ho ještě ani hodnotit nemohl. Trailer mě nijak nepřekvapil, přesto se na film v budoucnu rád podívám. U poloviny populace jsem tímto prohlášením upadl v nemilost. Popravdě, i kdyby to tak bylo, je mi to jedno. Když jsem si tak projížděl názory a zjistil, že mnozí film ani neviděli, ale hodnotí ho podle toho, že je to Troška, je mi smutno. Předsudky jsou prostě součást češství, tak to sakra dejme pořádně najevo. Vsadím se, že taková polovina lidí, co film označili jako "odpad!" by se alespoň u jednoho vtipu zasmála. Je móda kálet na trošku, tak na něj kálejme všichni. Co na tom, že jsme film ani neviděli, anebo přejímáme recenze někoho jiného. Ano, i to jsem tu objevil. Slovo od slova byl názor převzatý z nějakého deníku. I to se považuje asi a módní. Proč něco vymýšlet? Prostě něco opíšu a budu tvrdit, jak jsem vzdělaný a jak sofistikovaný názor mám.
Něco podobného je u telenovel a podobných seriálů. Já vím, že ani to není zrovna nejlepší příklad. Herecké výkony mizerné, zápletka hloupá, naivní a scenáristicky nemožné, dalo by se toho najít víc. Komentáře, které u takových seriálů najdete, jsou odsuzující, padají zde poměrně sprostá slova, ale ne proto, že by lidé kritizovali něco konkrétního, prostě jenom nadávají, protože je to móda. Telenovely jsou hnus, pusťme se do nich. Jsem přesvědčen o tom, že je zde víc těch, kdo se na ně dívají celkem rádi. Neberu jim to, já tyhle seriály vyhledávat nebudu a nechci je ani hodnotit. Nezajímají mě, jako menší jsem se jich něco s našimi nakoukal, takže na ně názor mám, ale nemám potřebu ho ventilovat obhrouble a hloupě.
Proč vlastně tohle malé zamyšlení? Nedejte na ČSFD, podívejte se ještě někam jinam, přečtěte si jiné recenze, zkuste IMDb, nebo třeba FDb, něco si o filmu přečtěte, zkuste můj blog, třeba zde recenze bude, ale, proboha, prosím, nechoďte na film jenom proto, že na ČSFD to má červené číslo. Není to až tak vypovídající hodnota. Opravdu ne. A ještě doplním, ti, co píší své komentáře, zkuste se nejprve trochu zamyslet. Nechtějte být pouze "cool", ale napište něco, co má hlavu a patu, něco, z čeho vaše kritika bude vycházet. Neopisujte, nekopírujte, používejte hlavu. Svou vlastní.

3 komentáře:

  1. Já teda profil na čsfd mám. A musim dát za pravdu, že to, že někdo hodnotí film aniž by ho viděl je na hlavu, odsuzuju to. Proto jsem se koukla na Twilight, abych mohla v klidu nadávat. A taky se mi hodněkrát stalo, že hodně lidi dají na to, kolik má jaký film procent tam a jakou má barvu. Některý filmy, co tam nejsou dobře hodnocený miluju a naopak ty co jsou skvěle hodnocený ráda nemám a přijdou mi stupidní.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rád, že to někdo cítí stejně. Myslím, že je pořád lepší si vybírat filmy podle recenzí v časopisech, ale nejlépe podle trailerů. Pokud trailer zaujme, tak proč na film nejít, ať už má šedé nebo červené hodnocení na ČSFD. A jak píšeš, každý máme jiný vkus a co se jednomu líbí, ostatní můžou nesnášet. A je dobře, že to tak je.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně, ať si každej udělá svůj názor a necpe si do hlavy názory jiných. Je hodně lidí co si myslí, že jejich názory jsou nejlepší a že jen oni mají pravdu a kdo s nimi nesouhlasí tak je podle nich blbec. A s tim, jak si psal, že tam hodnotí lidi proto, aby byli vidět, tak nějaký určitě.

    OdpovědětVymazat