pondělí 4. února 2013

Officer Down - 35 %


Officer Down (2013)
Snímek "Officer Down" je na první pohled něco, co asi začnu označovat jako "hollywoodský produkt" nebo "hollywoodský standard". Lidé, co dělají na filmu, potřebují práci. Herci, scénáristé, režiséři, kameramani, osvětlovači, zvukaři, specialisté na efekty, ... No prostě všichni. Těch profesí je až moc. Vzhledem k tomu, že ne všichni mohou dělat na blockbusterech, někteří se musí spokojit s menšími filmy, které se točí proto, aby se něco točilo. Přesně takovým produktem je i snímek "Officer Down". Něco, co vypadlo z pásové výroby. Žádná velká přidaná hodnota, žádná velká zábava, ale když vaříte, alespoň máte nějakou kulisu.
Stephen Dorff si v tomhle snímku hraje a policistu, který to v životě neměl jednoduché. Ne, že by to bylo přičiněním někoho jiného. Je to vlastně všechno jeho vina, protože se rozhodně nechoval jako muž zákona a všechny zákony pro něj nebyly svaté. Manželka ho zrovna nemilovala, dcera by se s ním klidně pohádala o cokoli. Jeho manželství se nestalo příliš šťastným, ani s jedním členem si nerozuměl. Pak se ale něco změnilo.  Málem přišel o život, ale někdo mu ho zachránil. Chce vědět, kdo to byl, jenže se díky tomu dostává do poměrně smrtelného kolotoče. Zjišťuje, že bordel, kam chodil, není zrovna místo, kde by se holkám dařilo dobře. Co je ještě horší, zjistí, že ani na policejní stanici to není takové, jak si představoval. No jo, zkorumpovaní poldové jsou všude. Asi je to trochu klišé, ale celkem pochopitelné.
Film se snaží sázet na několik málo známých tváří. David Boreanaz zde však nemá skoro žádný prostor, podobně je na tom Stephen Lang a film rozhodně nezachrání ani Dominic Purcell, který většinou snímek spíš pohřbí. Pozornost se tak v podstatě stále soustředí na Dorffa, který ho celkem táhne kupředu, ale nic to nemění na tom, že snímek je celkem pomalý, snaží se až moc piplat v maličkostech, ale přitom se prezentuje jako akční film. Tím ale není, i když zde pár přestřelek je. Film využívá flashbacky, navíc v černobílé, což už je také celkem klišé, ale aspoň to zjednodušuje divákovi zjistit, co se vlastně děje.
"Officer Down" není zrovna snímek, který by mě nějak oslnil. Nepřijde mi, že je nápaditý, naopak si myslím, že je až příliš schematický. Hlavní hrdina udělal něco špatného, poučil se, chce se napravit. Nadělá přitom ještě hodně bordelu, ale nakonec se mu přece jen podaří zajistit spravedlnost. Hezké, skoro až pohádkové a rozhodně ne tak drsné, jak by být mohlo. Kulky zde lítají, ale krev je taková líná, skoro se jí ani nechce ven z těla dírami po střelách.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete dát šanci méně známým akčním kouskům.
Hodnocení: 35% za akční drama, které zase tak nevybočuje, i kdyby chtělo

Žádné komentáře:

Okomentovat