středa 13. února 2013

Novicky (1970) - 45 %


Novicky (Les novices, 1970)
Už jsem asi někdy psal, že mě Brigitte Bardot fascinuje. Ani ne tak jako herečka, ale spíše jako osobnost. Jako herečku ji příliš neznám, a proto, jsem se rozhodl, že to napravím. Po filmu "Babeta jde do války" jsem se tak dostal ke snímku "Novicky", který je mým druhým setkáním s touto určitě krásnou a také talentovanou herečkou. A musím říct, že je to přece jen rozdíl. BB už zde není tou kráskou s našpulenými rty, už je starší, vypadá dospělejší a je to na filmu znát. Nutno říct, že se to k jeho příběhu vlastně docela hodí, protože v některých chvílích pak vypadá její postava ještě o něco směšněji.
Snímek "Novicky" má celkem zajímavou a podbízivou zápletku. Sestra Agnès se rozhodne, že život v klášteře není pro ni. Odhodí svůj hábit jeptišky a utíká do města, kde ji hned srazí auto. Naštěstí ne moc. Mimochodem, právě Agnès je Brigitte Bardot. Ve městě, na policii, narazí na ženu, která si říká Mona Lisa, a kterou není nikdo jiný než Annie Girardot. Nevím proč, ale tu si vždycky představuji jako starší ženu. Taky jí nebylo ještě ani čtyřicet a i s krátkými vlasy vypadá dobře. Nakonec kratší a krátké vlasy se staly jejím poznávacím znamením.
Mona Lisa má zajímavé povolání. Vzhledem k tomu, že Agnès je jeptiška, dá se předpokládat, jaké bude asi ono povolání, kterým se živí Mona Lisa. Samozřejmě je prostitutka. Snaží se mladou, naivní a trochu hloupou Agnès zaučovat, i když to rozhodně není nic jednoduchého. Vzhledem k tomu, že byla jeptiškou, dá se předpokládat, že její "poprvé" ještě neproběhlo a slizký, tlustý Angličan rozhodně není ten, s kterým by o to dívka chtěla přijít. Proto se nakonec rozhodne, že tohle povolání pro ni není, místo toho bude jezdit se sanitkou. to bude dělat přes den. V noci bude v sanitce vozit Lisu a z vozu tak udělají pojízdný šmajchlkabinet. No, není to geniální nápad?
"Novicky" nejsou takovou taškařicí, jakou francouzské komedie bývají. Rozhodně to není film, který by byl příliš podobný komedii "Babeta jde do války". Ze začátku je vtipné, jak směšně se BB chová, ale pak už to začíná být trochu nuda. Sem tam nějaký ten ztřeštěný nápad (viz sanitka), který ale není nějak zásadně využit a ani dotažen do konce. Film má pak pointu, která se možná nedala úplně předpokládat, ale uvědomíte si, že k tomu film vlastně celou dobu směřoval. Není to nic velkého a snímek je ke konci prostě nudný. Nepříliš známý režisér Guy Casaril se pak závěr pokusil ozvláštnit tím, že BB i Annie nechal odhalit něco z jejich půvabů. Skoro jako kdyby si nevěděl rady a tohle považoval za onu sladkou tečku. Trochu moc jednoduché, ne? On je ale takový celý film. Na svou krátkou stopáž trochu moc dlouhý a prázdný. Jestli mohu něco doporučit, sežeňte si film na něčem lepším, než je stará VHS kopie.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět další film s Brigitte Bardot.
Hodnocení: 45% za nedostatek humoru, který nevyváží ani přítomnost BB


Žádné komentáře:

Okomentovat