úterý 5. února 2013

Královská aféra (2012) - 85 %


Královská aféra (En Kongelig Affære, 2012)
Kolik toho víte o dánské historii? Já toho tedy moc nevím, o to více mě snímek "Královská aféra" zajímal, i když se přiznám, že ke kostýmním historickým dramatům vždy přistupuji poměrně nejistě. "Anonym" právě neoslnil, o nové verzi legendy "Tři mušketýři" se už raději bavit nebudu, no a přiznám se, že ani snímek "Králova přízeň" nepatří k těm, jehož zhlédnutí bych vynášel do nebe. Na druhou stranu si ale musíme uvědomit jednu zásadní skutečnost. Výše jmenované jsou filmy americké, kdežto "Královská aféra" je filmem dánským.
Severská kinematografie rozhodně v poslední době patří k vyhledávaným, a i když Dánsko není právě skandinávskou zemí, má k nim velmi blízko. Projevilo se to i na snímku, který je skutečně překvapením. Pokud se podíváte na letošní nominace na Oscary, zjistíte, že mezi cizojazyčnými filmy nechybí. Proč je tomu tak? Především je to proto, že je to Film. Ne každý člověk zvládá řemeslo, ne každý dokáže scénář přetavit do uvěřitelného příběhu. Historické drama je poměrně náročné na převedení na plátno, protože musí být uvěřitelné. Historické události musí sedět, kostýmy, kulisy, dopraví prostředek, nábytek, věci denní potřeby, prostředí, prostě všechno musí vzbuzovat pocit, že jsme skutečně v minulosti a že sledujeme popisované období, kterým je v tomto případě druhá polovina 18. století. Ve snímku "Královská aféra" všechno vypadá vskutku dokonale, ale to ještě není záruka toho, že snímek bude dokonalý i v ostatních ohledech.
Tvůrci se vyvarovali jakýchkoli experimentů a nechávají kameru klidnou, střihy poměrně pomalé a hudbu ne přímo dobovou, ale především smyčcovou, která se k období hodí dokonale, ale který šílenec by k dobovému dramatu využil syntezátor? Pořád jsme u klasických prvků, které většina historických dramat nepostrádá. Ale filmu "Královská aféra" se jednoduše dokonalo ztvárnit nejen dobu, ale i ducha této doby. Dánsko nám film představuje jako zemi, které vládne bláznivý král, ale s příchodem jeho nového doktora se situace začíná měnit. Dánsko vzkvétá. Zdá se až neuvěřitelné, že tak mnoho dokáže jeden člověk. Jenže čím méně lidí vládne, tím větší je zášť těch, co jsou těsně pod ním.
Johann Friedrich Struensee byl německým doktorem, který se stal osobním lékařem krále Kristiána VII. Není zde vykreslen jako muž, kterému šlo pouze o dobro národa, ale je na něm vidět ctižádostivost, i u něj se projevuje vliv, který moc na lidi má. Samozřejmě, že dobrá postava by měla být poznat i ve scénáři, ale teprve ten správný herec jí vtiskne punc skutečnosti. Mads Mikkelsen už několikrát dokázal, že je hercem par excellence a dokázal to i tentokrát. Jeho postava má úžasný vývoj, kdy od poměrně sebejistého, ale nevýznamného lékaře se stává de facto vládcem Dánska. V tu chvíli už ví, co má dělat, ví, jak krále ovlivnit, ví, jak dosáhnout svého. Není klidným mužem, projevuje se u něj vyšší agresivita, která je spojená s tím, že jsou zde lidé, kteří proti němu stojí. Zákony, které přijal královým jménem, musí rušit, čímž vlastně popírá to, za co celou dobu bojoval.
"Královská aféra" je nádhernou ukázkou toho, jak zpátečničtí lidé mohou být, jak jsou mnohem šílenější než král, o kterém si myslí, že je blázen. Přesto se tihle lidé dostávají k moci. Nemluvím vůbec o doktorovi Struenseem, ale o jeho Radě, která za něj vlastně celou dobu vládla. Byla to jen banda namyšlených, našňořených, úlisných hajzlíků, kteří věděli, jak krále ovládat, ale bylo jim jedno, jak se zemi vládne. Hlavně že oni byli těmi, kdo byl u moci. Struensee tedy nemohl skončit dobře, i když to se svou politikou, se svým přístupem myslel více jak správně. Pro silné historické příběhy nehledejte americké filmy, ale poohlédněte se jinde. "Královská aféra" je filmem, který vás donutí k zamyšlení nad tím, čemu vlastně věříme a kdo jsou lidé kolem nás. Ano, přesah zde skutečně je, i když děj snímku pojednává o době dávno minulé. Ale copak stále neřešíme stejné problémy?
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si myslíte, že nás historie nemůže nic naučit.
Hodnocení: 85% za skvělé historické drama, které nám ukazuje Dánsko ve všech jeho podobách

Žádné komentáře:

Okomentovat