čtvrtek 14. února 2013

Atlas Shrugged II: The Strike (2012) - 30 %


Atlas Shrugged II: The Strike (2012)
Kniha Ayn Rand, o které jsem se již hodně rozpovídal v souvislosti se snímkem "Atlas Shrugged: Part I", který je prvním dílem dnes recenzovaného filmu, je v Americe něco jako národní poklad. I když mi knihu neznáme, můžeme se s ní seznámit alespoň díky této filmové sérii, která by měla dojít svého ukončení v roce 2014. Možná trochu proti mojí vůli mě film zaujal natolik, že jsem si zajistil i kopii knihy. Vzhledem k tomu, že v češtině není, musel jsem se obrátit na anglické zdroje, což většinou není problém, protože v angličtině seženete prostě všechno. "Atlas Shrugged" začíná následující větou: "Who is John Galt?" Zásadní otázka, která začíná pořádně hýbat dějem právě ve druhém dílu série. Jméno se objevuje již na konci filmu "Atlas Shrugged: Part I", ale právě tady je tajemství tím zásadním, na co se bude soustředit vaše pozornost, co vás donutí se dívat dál a čekat, co přijde.
Jenže. Když vyšel první film, a šel rovnou do kin, producenti zjistili, že mají problém, s kterým nejspíš při vytváření trilogie nepočítali. Lidé - ano, ti hrdí Američani, co knihu "Atlas Shrugged" označili za jednu z nejvlivnějších všech dob, se na snímek vykašlali, možná i proto, že neměl nijak závratnou reklamu, a odmítli mu přinést takové tržby, jak by si snímek zasloužil. No, zasloužil, spíš jaké by byly dostatečné, aby bylo možné natočit kvalitní pokračování. K pokračování přesto došlo a začíná hned poměrně akčně. Dvě letadla, malá osobní, se ve vzduchu prohánějí, když dojde k výbuchu. Na malý rozpočet, který musel jí ze soukromých fondů, to vůbec není špatné, ne? Zůstává zde však zásadní problém, který vás na začátku asi docela zmate.
Herci, které jste viděli v prvním filmu, se do pokračování nevrátili. Bylo třeba snížit výdaje, a tak si musíte zvykat na nové tváře. Díky stejným jménům je možné si je ale poměrně snadno spojit. Tady se ale jasně ukazuje, že už nešlo o to natočit zásadní knihu, ale o to ji natočit za každou cenu, což se prostě muselo promítnout i do toho, jak snímek vypadá. I když se odehrává místy v exteriérech a úvodní a závěrečná scéna jsou poměrně dobré, i když v podstatě totožné, ostatní scény jsou v interiérech, které jsou hezky provedené, ale postavy v nich zůstávají poměrně dlouho, aniž by se někam pohnuly. Film je levný, 10 miliónů dolarů prostě není mnoho, navíc je to polovina rozpočtu prvního filmu, který sám o sobě nebyl vizuálně příliš ohromující, a jeho nízký rozpočet je na něm vidět.
Problém je, že neohromí ani příběh. Jako kdyby se všechno točilo kolem jedné věci, nebo spíš člověka, John Galt, ale samozřejmě i okolo krize, která v zemi doutná, nebo už spíše propukla, jen si to ještě pořád nikdo neuvědomuje. "Atlas Shrugged II: The Strike" má jeden zásadní problém. V úvodu nás nabudí na něco, co by se mělo vyřešit na konci, ale problém je v tom, že je tohle druhý díl, něco mezi prvním dílem (úvodem) a třetím dílem (vyvrcholením). Nestane se tu v podstatě nic zásadního, co má na příběh dopad. To, že je kolem nějaká krize, že to má sociální podtext, toho si všímat přestanete a najednou se film mění jen v nudnou honbu za někým, kdo vás vlastně ani moc nezajímá. První film měl rozpočet 20 000 000 dolarů. Nevydělal si na sebe ani pětinu, skončilo u zhruba 4,5 mil. dolarů. Druhý film měl rozpočet poloviční a vydělal něco málo přes 3 milióny. No, jsem zvědavý, jestli se vůbec dočkáme toho, abych ve svém filmovém deníku recenzoval i třetí díl.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete nutně vidět pokračování filmu "Atlas Shrugged: Part I".
Hodnocení: 30% za to, že celkem zajímavý rozjezd skončil a autoři se vzmohli jen na nastavovanou kaši


Žádné komentáře:

Okomentovat