sobota 16. února 2013

27 šatů (2008) - 40 %


27 šatů (27 Dresses, 2008)
Katherine Heigl si pro sebe vytvořila škatulku. Její obličej - a vlastně i celé tělo - se pro romantické komedie očividně hodí. Nejspíš jí to nevadí, protože jejím dalším filmem by opět měla být komedie, která se nám docela hodí i názvem - "The Big Wedding". "27 šatů" už je trochu starší kousek, ale také tu jde o svatby. Jane je tou ženou, která vám dokáže zařídit svatbu od prvního krůčku až po ten úplně poslední. Jako plánovač je naprosto dokonalá, jen je tu jeden problém. Nedokáže si pořádně naplánovat svůj vlastní život, čímž samozřejmě myslím život intimní.
No, zápletka ještě pokračuje. Jane má sestru, která je úspěšnější a navíc, hned na první pohled, získá chlapa, o kterém Jane sní už několik let. Do toho se ještě dostává pisálek, který chce o Jane udělat článek, který asi nebude zrovna lichotivý. Takže tu mám žárlivost, neopětovanou lásku, nebo alespoň neopětované pobláznění, tajemství, které má jedna postava, tajemství, které může ublížit. No, zas tak moc to odlišné od zápletky snímku "Jak ztratit kluka v 10 dnech" to není. Bohužel to má i stejné finále, které je většinou tím nejslabším, co podobné filmy mívají.
Klišovitost a jednotnost jsou pojmy, které dobře prezentují, jak většinou dopadají americké romantické komedie. V tomhle případě je pozitivní, že místy je to opravdu komedie a že především ve střední části filmu je čemu se zasmát. Přesto si ale snímek drží kostru, která je pro takové filmy naprosto běžná. Dalo by se to popsat do několika bodů:
1. Seznámení se s postavami - Musíme je poznat, to je jasné, většinou to zabere tak půl hodiny.
2. O co vlastně jde - Součástí seznámení. Zjistíme, že každý má nějaký úmysl, některý z těch úmyslů je většinou takový, že může jedné z postav (většinou hlavní hrdince) ublížit.
3. Štěstí - Hlavní dvojice prožívá nádherné období, kdy je všechno dokonalé. Nic jim to nemůže zkazit... Omyl!
4. Začátek krize - Má různé podoby, většinou ale tkví v tom, že sama hlavní hrdinka něco pořádně podělá. Není dokonalá, jako není dokonalá žádná žena. Ukáže jí to slabou, aby její finální povstání z popela mělo ještě větší efekt.
5. Zrada - milovaný protějšek hlavní hrdinku zradí, případě si to provedou navzájem, a odloučí se od sebe. Ale pozor! Tramtadadá, následuje...
6. Happy end - Nesmí chybět, protože jinak by se americká romantika stala artovým filmem a o to přece producenti nestojí. Stojí o šťastné paničky, které odcházejí spokojené z kin a na tváři mají zasněný úsměv a šmouhy po řasence.
Po zhruba hodině jsem si myslel, že by "27 šatů" mohlo být jinou romancí. James Marsden a Katherine Heigl společně vypadali skvěle, byli vtipní. Jenže pak se to zase zvrtlo v klasickou sladkobolnou americkou romanci, která je prvoplánově dojemná a vyrve z vás slzy smutku, ale to jen proto, abyste na konci mohli ronit slzy štěstí. Alespoň za tu střední část musím dát trochu víc bodů, ale zázrak tohle opravdu není. Je to hlavně film pro emotivní lidi, co potřebují trochu vydechnout.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když nechcete být věčnou družičkou.
Hodnocení: 40% za celkem příjemnou střední část, ale klasicky klišovitou závěrečnou část


Žádné komentáře:

Okomentovat