sobota 21. prosince 2013

Pan Smith přichází, Hawking, Zjizvená tvář, Sullivanovy cesty, Colorado Territory


Pan Smith přichází (Mr. Smith Goes to Washington, 1939) - 100 %
Neskutečný film o tom, jak je možné se držet ideálů, Ano, v některých ohledech snímek vypadá naivně, ale jiné scény nádherně ukazují to, jak je možné dosáhnout toho, co nikoli člověk, ale co mocní, vládnoucí skupina, chtějí. James Stewart předvádí neskutečný výkon, jako vždy, ale jsou zde další, kteří mu přizvukují. Vše je pak dokonáno skvělým scénářem a výbornou režií Franka Capry. Úžasné drama, které se dneska už v podstatě netočí. A ano, někdy je člověk prostě rád, že to končí jinak, než si myslel.

Hawking (2013) - 60 %
Myslím, že sama skutečnost, že se Stephen Hawking dožil tak požehnaného věku (už je mu přes 70 let) je zázrak. Jako kdyby jeho život mohl skončit kdykoli, protože s jeho nemocí se to mohlo stát skutečně kdykoli. Je tady a mohl dát světu neskutečné myšlenky. Že by osud? Nebo předurčenost? Je to jedno, protože na tom nesejde. důležité je, že se to stalo. "Hawking" je autorizovaný a Stephenem Hawkingem vyprávěný životopis. Nic víc. Jsou zde momenty, které nemusí být pro všechny hezké, ale k jeho životu patří. Není to skvělý dokument, ale myslím, že se hodí dovědět o tomto člověku trochu víc.

Zjizvená tvář (Scarface, 1932) - 75 %
Snímek obsahuje naprosto skvělé přestřelky, ale obecně záběry, které z filmu dělají hlavně po řemeslné stránce dílo, jež zaujme. Titulní hrdina je podobně démonický a zatvrzelý jako Al Pacinův. Ano, tohle je skutečně předloha pro legendární De Palmův film, nutno říct, že díky jazzové době má své vlastní kouzlo, svou vlastní naléhavost. Kontrast střelby s krásným životem v klubech funguje, stejně jako zjizvená tvář v kontrastu s krásnou ženou. Mimochodem celkem příjemné je vidět Borise Karloffa v jeho normální podobě, která je koneckonců také snadno zapamatovatelná.

Sullivanovy cesty (Sullivan's Travels, 1941) - 90 %
Ta myšlenka se v závěru může zdát přece jen trochu naivní, ale ona je krásná. I když si člověk prožije dost těžkého, proč to nevykoupit něčím dobrým? Proč nepotěšit ostatní čistě jen proto, aby měli radost? Rozdávat radost je krásné, i když to třeba není tak umělecké, i když to třeba nevydělá tolik peněz. Skvělí herci v hlavních rolích, Veronica Lake je naprosto nádherná, a k tomu taková kombinace komedie a dramatu, že i dnes někteří filmaři mohou jen závidět. Tohle je důvod, proč zbožňuji staré filmy - řeknou to, co říkají filmy i dnes, jen to zvládli mnohem dřív a často formou, která je k neuvěření.

Colorado Territory (1949) - 80 %
Jedná se o westernovou předělávku snímku "Vysoko v horách", respektive o westernovou adaptaci Burnettovva románu, který se tentokrát na scénáři nepodílel. Zápletka je v podstatě stejná, ale najednou si uvědomíte, že ten westernový look tomu neskutečně sluší. Navíc Joel McCrea není klasickým hezounem, ale má v sobě něco celkem lidského, přirozeného, co z něj dělá obyčejnějšího člověka, než z dalších hvězd té doby. "Sullivanovy cesty" mě přesvědčily, že mu mohu věřit a on to jen potvrdil. Raoul Walsh natočil remake vlastního filmu a nutno říct, že i lépe. téma pojal šířeji, více rozpracoval postavy a závěr je tak ještě o něco silnější. Úžasné scény na vlacích.

Žádné komentáře:

Okomentovat