středa 11. prosince 2013

Konzultant, Den Som söker, Dirty Wars, Disconnect, Kámoši až na dno lahve


Konzultant (The Counselor, 2013) - 50 %
Pánové Scott a McCarthy se snažili, o tom žádná, ještě víc se snažili herci - všechny známé tváře zde předvádějí naprosto skvělé výkony - ale nakonec je to přece jen scénář, který ve Scottově režii selhává. Je to místy hodně drsné, překvapivě i celkem úchylné, ale některé postavy se zjevují tak, jak scénář potřeboval, divák většinu času nemá vůbec tušení, o co vlastně jde. Celou dobu jsem si říkal, že jako kniha to může fungovat skvěle, ale u filmu prostě nemá divák čas se nad tím zamyslet. Budu si tu knihu muset někdy sehnat.

Den Som söker (2013) - 60 %
Na snímku je vidět, že si něco bere z temných kriminálek, kterým se na severu celkem daří, zároveň je zde ale snaha podívat se na žánr trochu jinak, spíše z toho citlivějšího, rodinného pohledu. Ženě umírají její adoptivní rodiče a ona chce zjistit, odkud skutečně pochází. Film v sobě má napětí, ale jako kdybyste pořád jen čekali. A pak je najednou konec a vy jste to, po čem jste toužili, ať už to bylo cokoli, nedostali. Přesto má film své kvality a nelze říct, že by nutil, nebo že by byl úplně slabý, o ničem.

Dirty Wars (2013) - 80 %
Netuším, jestli tyhle dokumenty, které se nám snaží ukázat, jak správná a čestná je válka proti terorismu, něco dokážou, ale jen ať se natáčí, jen ať se jich natáčí co nejvíc. Dokument odhaluje skutečnosti, které byste si nikdy nedali do souvislosti, skutečnosti, které by neměly být nikdy známé. Docela se divím, že novinář Jeremy Scahill je pořád naživu. Je ti dobře. Někdo se v tomhle hnusu musí vrtat a ukazovat nám, jak to vlastně funguje. Jasně, film by šlo udělat lépe, ale jeho vypovídací schopnost je pořád nezměrná.

Disconnect (2012) - 75 %
Jason Bateman si zase zahrál ve filmu, kde se kradou identity. Ale tentokrát je to film s vážnější notou. Také je to film mnohem lepší než "Z cizího krev neteče". Vlastně ani nejde moc tyhle dva filmy srovnávat. Internet je neskutečně silná zbraň. To znamená, že může ubližovat. Ve snímku "Disconnect" vidíme hned tři způsoby, jak může internet ublížit a všechny tři mají celkem tragické následky. Tohle je prostě moderní svět. Je jedno kolik máme technologií. Pořád se ženeme do záhuby anebo tak někoho postrkáváme. Svět kolem se mění, ale člověk zůstává pořád stejný. Celkem smutná konstanta, která je v tomhle případě hodně dobře zachycena.

Kámoši až na dno lahve (Drinking Buddies, 2013) - 80 %
Tak jo, celkem dlouho jsem si říkal, že tenhle snímek mě prostě nemůže dostat, ale nakonec se mu to povedlo. Je hezké vidět, když herci skutečně hrají a je vidět, že si svoje role užívají. Tenhle civilní styl mi hodně sedí a já jsem rád, že konečně vidím Olivii ve snímku, kde konečně vyniknou její schopnosti. Mimochodem Olivia a Anna v jednom filmu, to je skoro jako splněný sen. Obě jsou výborné, stejně jako Jake Johnson. Tenhle film stojí na hercích a ti ho táhnou do výšin, i když je to vlastně jen snímek o tom, jak se život někdy sere a někdy zase ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat