úterý 10. prosince 2013

Born to the West, Šťastný Texasan, Clear History, Pyšná princezna, Otřes mozku


Born to the West (1937) - 50 %
Po delší odmlce zase něco s Johnem Waynem, tentokrát kousek celkem starý a krátký (ani ne hodina). Již od začátku je jasné, že nepůjde o nic velkého, ale spíše o tradiční western v tom dobrém i špatném slova smyslu. Hezké záběry exteriérů se špatným zvukem, krásné scenérie bez děje. Chvíli to sice vypadá, že Duke bude hrát záporáka, ale v klidu, můžete si zase oddechnout, nic není tak černé, jak by se zdálo. Za snahu těch 50 % ano.

Šťastný Texasan (The Lucky Texan, 1934) - 55 %
Další westernová romance s Johnem Waynem, který je prostě tak velký sympaťák, že mu i odpustíte tyhle westerny, kde se násilí odbývalo vždycky hodně rychle. Rvačky vyznívají celkem groteskně, což ale snímku přidává na kráse, alespoň z hlediska tolikaletého odstupu. Jake to nemá jednoduché. Je starý a zadlužený. Mladý Jerry (Duke), z kterého je pořádný chlap, mu trochu pomáhá. Musí, protože Jake je obviněn z těžkého zločinu. Kvalitativně podobné jako "Born to the West", ale přece jen mi to přišlo místy zábavnější.

Clear History (2013) - 50 %
Nevím, čím to bylo, ale když jsem se na ten snímek díval, tak jsem nějak nic necítil. Prostě žádné emoce. Snad za to mohla únava. Pak jsem o tom trochu přemýšlel. Je to vlastně snímek o tom, jak si jeden chlap na celkem stará kolena zkazí život, aby to napravil za deset let tím, že to podělá ještě mnohem víc. Pořád má však přátele, kteří na něj nezapomenou. A to je tak celé. Hezké, potěší menší role hereckých hvězd, ale jinak to ve mně prostě nic moc nezanechalo.

Pyšná princezna (1952) - 95 %
Už od mala je tohle jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Obecně je to jedna z nejlepších pohádek, jaké byly natočeny. Dojímá mě, jak je ten příběh hezký, a mrzí mě, jak postupem času - čím je člověk starší - zjistíte, že takhle to prostě nefunguje. Takhle krásně jednoduché to prostě není. S tím nic neuděláte, tak to prostě je. Ale je hezké se vrátit do doby, kdy si myslíte, že by to mohlo být jinak.

Otřes mozku (Concusion, 2013) - 45 %
Skoro se chce říct bacha, ať vás netrefí baseballový míček do hlavy, protože se celkem snadno může stát, že se změníte v gigola nebo luxusní lesbickou prostitutku. Tohle se stalo hlavní postavě filmu "Otřes mozku", která po ráně míčkem přehodnotila svůj život a zkusí něco nového. A tak to zkusila. No, a to je vlastně celé, co nám tenhle snímek řekne. Dalo by se předpokládat, že se film ponoří hlouběji, ale to se mu nestalo ani v jednom směru.



Žádné komentáře:

Okomentovat