pátek 6. prosince 2013

Blaze You Out, Kickboxer, Před půlnocí, Kickboxer 2, Blackfish


Blaze You Out (2013) - 20 %
Film, který nemá nárok na nic. Nemá čím vyniknout. Není příběhově zajímavý, není drsný, nemá postavy, které by stály za to, abyste se na ně dívaly. Navíc je to všechno celkem profesionálně nasnímané, což znamená, že obraz vypadá dobře. Záběry samy o sobě už tolik ne a kamera se rozhodně moc nepředvádí. Je zde snaha o nějaké vzbuzení pocitů, ale to se vzmůže tak leda na nějaké to unuzené zívnutí.

Kickboxer (Kickboxer, 1989) - 80 %
Ten film si to hodnocení úplně nezaslouží, je to celkem klasický příběh o pomstě, v tomto případě sportovní, ale JCVD je zde naprosto skvělý a navíc je tohle film, který jsem jako malý viděl skutečně několikrát. Mám ho v srdci a nejde ho odtamtud dostat. "Kickboxer" je prostě film o tom, jak se člověk dokáže vypracovat. Není to nic jiného než to, že si hlavní hrdina jde za svým cílem a na konci pořádně nakope záporákovi prdel. Ale opravdu pořádně.

Před půlnocí (Before Midnight, 2013) - 90 %
Život má následky, tak to prostě je a moc s tím neuděláme. Vidíme to právě na tomto úžasném páru, s nímž jsme se setkali už potřetí. Jesse a Céline jsou manželé, což je příjemné zjištění, jenže ze společného života se postupně vytratila romantika, která se spojovala s jejich prvním a vlastně i druhým setkáním. Jsou na sebe zvyklí, mají svoje problémy. Takový je prostě život. Přesto vás pořád baví ty dva sledovat, poslouchat, co říkají, protože tohle je na všech třech filmech nejkrásnější. Julie Delpy a Ethan Hawke si prostě sedí, ať už jsou zamilovaní nebo trochu otráveni životem. Jsou tak dokonalý pár, že se člověk až diví, že tomu není ani ve skutečnosti. Dočkáme se za devět let čtvrtého dílu?

Kickboxer 2 - Cesta zpátky (Kickbox 2: The Road Back, 1991) - 45 %
Sasha Mitchell sice není JCVD, ale celkem se mu podařilo do role vžít, i když jeho mentorskou roli v tak mladém věku mu asi jen těžko budete věřit. Příběh je celkem klasický, ale nemůžu říct, že by nebavil. Je zde myšlenka těch bohatých a zlých, proti chudším, ale o to bohatším na srdci. Třetího Sloana vede vlastně také určitá touha po pomstě, ale hlavně snaha dokázat, že čest má svoje místo a svůj smysl. Proč bojovat, když může učit? Sám si na tuhle otázku bude muset odpovědět. Je to fajn film, ale u toho zůstává. Qissi má tentokrát celkem hrozný makeup, který mu divně doformuje obličej.

Blackfish (2013) - 80 %
Kosatka zabila člověka. Proč to udělala? Ne, nedělám si srandu, tohle je vážně dokument o tom, co kosatku vede k tomu, že vraždí trenéry, kteří s nimi cvičí. No dobře, možná to trochu zlehčuji, tohle je dokument a ne slasher. Více méně. Rozhodně se vyplatí na snímek kouknout, protože i když je rozjezd celkem obyčejný, následují pasáže, z nichž vás bude doslova mrazit. Nebudu odsuzovat lidi za to, že chtějí pracovat s kosatkami, budu odsuzovat podnikatele, kteří nejsou ochotni přijmout odpovědnost za svoje činy. Ani se k tomu nevyjádří, ač možnost měli. Lidé si pořád neuvědomují, že zvířata jsou prostě nevyzpytatelná. Oni i lidi jsou celkem magoři. Že kosatka někoho v zajetí zabije, to je bohužel celkem očekávaný důsledek. Že vodní svět viní své zaměstnance, to je bohužel také klasická praxe.

Žádné komentáře:

Okomentovat