pondělí 4. února 2013

Our Idiot Brother - 45 %


Our Idiot Brother (2011)
Ke snímku "Our Idiot Brother" jsem přicházel jednoznačně s despektem. Paul Rudd, i když jsem jeho postavu v "Přátelích" měl rád, mi jako herec v dalších komediálních rolích prostě nesedl. "Tohle je ráj" byl vskutku příšerný film, na druhou stranu za to mohla i Jennifer Aniston, která neumí hrát, anebo prostě jenom nechce. Vlastně nemusím, protože v podobných filmech se od podobných hereček neočekává nic jiného, než že budou pěkné. S Jennifer jsme se zde nesetkali, ale čekala nás poměrně silná ženská ekipa. Elizabeth Banks, Zooey Deschanel a ani Rashida Jones mě nedokázaly přesvědčit, že to bude dobrý film. Jenže člověk by neměl mít předsudky.
Paul Rudd je ve skutečnosti tím, kdo film táhne a vzhledem k tomu, že se zase tak moc nepitvoří, je více jak snesitelný. Trochu asi dává tušit inspiraci, film "Big Lebowski", ale zase vidět v každém podobném povaleči se svou vlastní filosofií Duda, to není úplně ono. A Paul Rudd není Jeff Bridges. Přesto v této úloze nezklame a přiměje vás, abyste se několikrát alespoň trochu pousmáli. Jeho Ned je totiž hipík, který ještě pořád mluví pravdu a není úplně důvtipný. Ve chvíli, kdy v metru před zraky všech počítá peníze, vám dojde, že to opravdu není nejinteligentnější člověk. Zvlášť když pak peníze naprosto nevině strčí vedle sedícímu chlapíkovi, aby mu je podržel. Ned zatím utře kafe, které rozlil a - světě div se - peníze si klidně vezme zpátky a nikdo ho překvapivě neokrade. Že by přece jen tak naivní nebyl? Ale důvtipu opravdu nepobral, protože hned na začátku filmu prodává trávu policistovi. Ani na chvilku mu nedojde, že by z toho mohl mít průšvih.
Z vězení se vrací k přítelkyni, také takové přírodní, ale ta už má jiného borce a domů ho nepustí a nedá mu ani jeho psa. Ned má naštěstí sestry a rozhodl se, že jim všem rozvrátí život. To se mu také daří, ale samozřejmě je to americká komedie, navíc s Paulem Ruddem, a tak je možné čekat happy end. A nečekáme nadarmo. Dostaví se v celé své sladkosti, až vám z toho zuby budou trnout. Některé vtipy jsou ale dobré, jen nám nemusí nic říct. Třeba jméno psa, který je pro Neda velmi důležitý, je Willie Nelson. Ne každý ví, že se jedná o amerického country zpěváka. Nedovo pobíhání po městě a hledání psa za vyřvávání "Willie Nelson" pak dostává nový náboj.
Přesto má "Our Idiot Brother" svá pozitiva. První pozitivum je v tom, že to není klasická šílená taškařice s prděním, hovny a kdoví čím ještě fekálním. Humor je zde i situační, ale spíše je dán dialogy a postavami. Nikdo se moc nepředvádí, všichni hrají postavy, které by mohly být skutečnými postavami. Za tohle určitě body navíc. Snímek je rozhodně nemůže mít za originalitu nebo snad inovativnost, protože je od začátku jasné, jak to všechno skončí. Vzhledem k tomu, že je film málo inovativní a na druhou stranu zase není příliš ujetý, nakonec se příběh místy stává celkem nudným. Pár těch drsných fórků to nezachrání. Paul Rudd, když už nic jiného, mě alespoň přesvědčil, že v komediích pořád ještě hrát může a že je více jak snesitelný. Jen to chce trochu ubrat na pitvoření se. Něco podobného mám i se Stevem Carellem, který je prostě lepší, když se neksichtí.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si pořád myslíte, že většina amerických komedií je vtipných k popukání.
Hodnocení: 45% za celkem ucházející komedii, která mě ale překvapivě tolik nerozesmála

Žádné komentáře:

Okomentovat