čtvrtek 14. února 2013

Nádherné bytosti (2013) - 50 %


Nádherné bytosti (Beautiful Creatures, 2013)
Knihu "Kronika prokletých zaklínačů: Nádherné bytosti" a její dvě pokračování jsem koupil partnerce k nedávnému svátku. Viděla trailer, věděla, že to jde do kina, ale nemohla knihu sehnat. Jako sváteční spasitel jsem se objevil a byl jsem rád, když se do knihy začetla a nemohla se od ní odtrhnout. Tak nakonec musela, přece jen chodí do práce, ale stejně během krátké doby knihu přelouskala, byla z ní nadšená, pustila se do druhého dílu a společně jsme se pak mohli vydat na filmovou adaptaci, která je uváděna pouze jako "Nádherné bytosti".
Richard LaGravenese rozhodně není úplně průměrný nebo dokonce podprůměrný autor, jeho "P.S. Miluji tě" se mi velmi zamlouvalo. Navíc i přítomnost Jeremy Ironse a Emmy Thompson a vlastně i Violy Davis slibovala, že by výsledek nemusel být úplně odpudivý, i když plakáty spolu s trailerem vytvářely dojem, že půjde o něco jako "Twilight" zkřížený s "Temnými stíny". V konečném důsledku to vlastně něco takového je, i když on i "Twilight" byl stylizovaný do pastelových barev. Místy to má ale něco, co modernímu upírskému opusu chybělo - humor.
Nebudu tvrdit, že jsou "Nádherné bytosti" filmem k popukání, nebudu ani tvrdit, že se jedná o neskutečně dojemnou romanci. Není tomu tak. Tvůrci jednoznačně cílí na to samé publikum jako autoři pětidílné upíří série. Je to pro mladé dívky a ženy v domácnosti, které chtějí trochu jinou romanci. Jenže je problém, že ta romance tu není zas tak zásadní. Je to tím, že se tvůrci rozhodli pojmout hlavně mytologii knihy a převést ji tak, aby se divák skutečně ocitl v novém světě. Jenže podobnost s "Twilight ságou" zde prostě je - život v zapadákově, který dotyčný nemiluje, ale to končí s tím, když se do městečka přistěhuje ta pravá (v tomhle případě se gardy obrátily). Škola její rodinu moc nechápe, stejně jako nikdo moc nechápal Cullenovi a nechtěl se s nimi stýkat. "Nádherné bytosti" se více zaměřují na náboženství, na fanatismus, ale i ten po chvíli ustupuje mytologii, která je zde vytvořena.
Co jsem slyšel, tak mytologie knihy je o něco komplikovanější, ale tak je pochopitelné, že se to muselo pro film trochu zjednodušit. Jenže on je nakonec strašně jednoduchý i celý příběh. Je to romance, která alespoň v tomhle případě nekončí úplně klasicky, jen ten poslední záběr je na zabití. Kdyby zde nebyly prvky zaklínačů, film (kniha) nemá co nabídnout, což by platilo koneckonců i o jiných podobných knihách, kterých se po úspěchu světélkujících upírů najednou objevilo habaděj. Problém filmu, mimo jiné, tkví i v tom, že herečtí protagonisté nejsou úplně dokonalí. Hlavně pro hlavní dvojici to platí. Ona je snesitelná, více méně, jen její finální proměna není právě uvěřitelná, on je strašný. Takový trouba, místy naprosto nesnesitelný, jak se snaží být sladký. Seděla by mu role prosťáčka, ale ne hlavního hrdiny. Nejvíce mě pak na něm potěšil jižanský akcent, který je krásný, i když myslím, že pro mnohé může být nepříjemný. A to postavy ještě nepřeháněly.
Jeremy Irons, Emma Thompson a Viola Davis jen ukazují, jaké jsou rozdíly mezi nimi a mladými herci, především pak Emma dokáže skutečně hrát, je vidět, že je na roli připravená, a to i přesto, že se nejedná o zásadní roli její kariéry. Jeremy je výborný, ale tohle je škatulka, z které by se měl raději vymanit. "Nádherné bytosti" budou o něco lepší než "Eragon", ale zase ne o tolik. Jako valentýnský film docela dobré, místy i lepší než "Twilight", ale jako celek to prostě není ono. Dlouhá stopáž to rozhodně nezachrání, spíš naopak.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět jednoho z nástupců "Twilightu".
Hodnocení: 50% za film, který se snaží hrát na city, využívat dědictví "Twilightu", ale přitom padá na své jednoduchosti


Žádné komentáře:

Okomentovat