pondělí 11. února 2013

Flattr a PayPal donation

Teď to bude trochu z jiného soudku. Nebudu se tentokrát bavit o filmech, ale o tom, proč pod každým článkem (i pod tímto) najdete dvě tlačítka. Jedno zelené s nápisem "Flattr" a druhé naoranžovělé s modrým nápisem "Donate". Proč jsem tato tlačítka na své stránky a pod každý článek přidával? Důvod je jednoduchý. Když na tlačítko kliknete, můžete mi trochu pomoct s mojí tvorbou. V prvním případě potřebujte účet na stránkách flattr.com, kde v podstatě lichotíte autorům a na jejich články přidáváte kliknutí, v podstatě pozitivní hlas. Na svém účtu u Flattru musíte mít nějaké finanční prostředky, které se následně po určité době rozdělí rovným dílem mezi autory/stránky, u kterých jste přidaly svůj hlas. Systém je poměrně jednoduchý, ale zatím nepříliš využívaný.
Systém PayPal je využívanější a pro použití jednodušší. Stačí kliknout na odkaz, mít účet u PayPalu a poté darovat jakkoli vysokou částku budete chtít. Ano, obě dvě tlačítka jsou o tom, že mi pošlete určité finanční prostředky. Proč byste to dělali? Oba dva systémy jsou založeny na principu darování. Nechci po vás, abyste mi platili za to, že články smíte číst, budu pouze rád, když vám recenze budou užitečné a vy si podle nich vyberete film, který vás zaujme. To, že na některé tlačítko kliknete, to není můj požadavek, jenom moje naděje. Chci se s vámi dělit o zajímavé filmy, nikoli z vás zbytečně tahat peníze. Když vám recenze nepřijdou zajímavé, nic posílat nemusíte. Jak říkám, je to jen na vás.
Myslím si, že tento systém podpory zajímavých autorů je v současné době velmi zajímavý a myslím, že tím trh sám určí, jací autoři skutečně stojí za to a jací nikoli. Ať už pošlete jakoukoli částku, nebo mi alespoň necháte komentář, budu vědět, že tohle celé má smysl a že stojí za to dál psát a dál vám prezentovat svoje názory. Svět je plný filmů, ale je třeba si opatrně vybírat. Ne každý má tolik času na sledování filmů jako já, a je škoda si pak vybrat nějaký, který nestojí za to.
Všem těm, kdo kliknou na některé z tlačítek pro donaci, budu velmi vděčný a dál vám budu prezentovat recenze na filmy, které stojí za to, i na ty, kterým byste se měli raději vyhnout. Smysl tlačítek není vydělávat, ale pouze ocenit člověka, který se snaží něco předat.

Žádné komentáře:

Okomentovat