čtvrtek 17. května 2012

Co nás letos v létě čeká aneb komiksové žně

Tak jsem si tak projížděl filmy, které nás v následujících čtyřech měsících čekají. Ono jich je samozřejmě víc, než uvádím níže, ale řekl jsem si, že vyberu ty, které jsou hodně očekávané a na které (většinu z nich) nejspíš půjdu do kina. toho zajímavého je víc, ale kino zase není tak levné, aby do něj člověk mohl chodit každý den, i když bych proti tomu jinak moc neměl. Jen se podívejte, co se řadí mezi nejočekávanější filmy roku (v závorce jsou uvedeny data českých premiér ke dni, kdy tenhle příspěvek píši):
31. 5.: Sněhurka a lovec (Snow White and the Huntsman)
7. 6.: Prometheus
14. 6.: Madagascar 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted)
28.6.: Ledová doba 4: Země v pohybu (Ice Age: Continental Drift)
12. 7.: Amazing Spider-Man (The Amazing Spider-Man)
19. 7.: Abraham Lincoln: Lovec upírů (Abraham Lincoln: Vampire Hunter)
26. 7.: Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises)
2. 8.: Bourneův odkaz (The Bourne Legacy)
16. 8.: Rebelka (Brave)
16. 8.: Total Recall
6. 9.: Expendables: Postradatelní 2 (The Expendables 2)
13. 9.: Norman a duchové (ParaNorman)

Docela pěkná sbírka, na které mě hodně těší, že nás čekají i hororové filmy, kterých se do kina přece jen tolik nedostává, navíc teď to na první pohled vypadá na kvalitu ("Prometheus" nebo animovaný "ParaNorman", k hororu nemá daleko ani "Abraham Lincoln: Lovec upírů", a co si budeme povídat, myslím, že i třetí "Batman" bude síla"). Pro mě osobně je "Temný rytíř povstal" stále nejočekávanějším filmem roku. Už si nemyslím, že se stane nejvýdělečnějším filmem roku 2012, nebo v letošním případě i nejvýdělečnějším filmem vůbec, protože "Avengers" prostě mají neskutečné výsledky, ale stejně si říkám, že to bude jeden z nejúspěšnějších filmů roku. Pokud navíc bude zachována kvalita "Temného rytíře", máme se hodně na co těšit.
Druhým velkým tahákem kin bude "Amazing Spider-Man". Trochu bych se bál toho, že "Temný rytíř" může doplatit na tržby, když jde až po "Spider-Manovi", ale necháme se překvapit. Já osobně jsem k nové verzi Pavoučího muže hodně skeptický. Raimiho provedení se mi zamlouvalo, už jen proto, že se prostě nedržel komiksu, ale zasahoval do látky a vytvořil si vlastní vesmír, který měl vlastní pravidla. Marc Webb nám podá "Spider-Mana" po svém, vrátí se k vystřelovačům pavučin, pojme zrození trochu jinak a konečně nám také ukáže Lizarda, kterému se Raimi vyhnul. Musím říct, že moje skepse k filmu trochu ochabla poté, co jsem viděl nový trailer, protože provedení je skvělé, dokonce to vypadá i na pořádně hororovou atmosféru - aspoň místy - ale hodnotit budu, až uvidím.
Proč tohle vlastně píšu? Protože tohle je rok Marvelu. Kromě toho, že už jsou venku "Avengers", "Amazing Spider-Man" bude dalším skvělým přínosem do pokladny a vlastně bych se vůbec nedivil, kdyby se film během dvou tří týdnů také dostal přes hranici jedné miliardy na tržbách celosvětově. "Hunger Games" si vedly dobře a pořád se drží v žebříčku v TOP 5 v USA, ale tohle nemohou překonat. Komiks prostě baví. A podle všeho nejen komiksové adaptace, ale i adaptace knižní. Copak dva nejočekávanější filmy na konec roku (poslední "Twilight" a první "Hobbit") nemají předlohu právě v knižní podobě? Myslím, že do budoucna se dočkáme ještě velkého množství komiksových adaptací ("Thor 2", "Iron Man 3", "Avengers 2" a další ze stáje Marvel, ale doufám, že se konečně pochlapí i DC Comics, kteří nebudou spoléhat pouze na "Batmana") a že to budou právě komiksové adaptace, které budou patřit k nejdražším a nejvýdělečnějším. jen se bojím toho, aby s námi zůstávala i kvalita.
Jo, mimochodem, nezapomeňte na "Expendables 2". Hraje tam Chuck Norris a jsem si jistý, že si najde každého, kdo se na jeho nejnovější kus vykašle a do kina nepůjde. Já jeho zlobu určitě riskovat nechci.

Žádné komentáře:

Okomentovat