čtvrtek 22. října 2020

Vyproštění (2020)

Autorem článku je Daniel Palička.



Jsou to již dva roky, co zde, v pátek 1. června roku 2018, vyšel krátký článek o pozastavení publikování. 

Abych pravdu řekl, k oznámení Martinovy přestávky jsem se dostal až letos během léta. To jsem si tak jednou procházel všechny jeho internetové stránky, jež si za svou dlouhou tvůrčí historii vytvořil, když tu náhle narazím právě na tento Filmový deník. Zaujal mě nejenom svým nápaditým navržením, ale mimoto též publikovanými recenzemi. Co mě na Martinovi stále nepřestává udivovat, je, jak s grácií dokáže na velmi krátkém prostoru říct o daném snímku svůj osobní názor. A u recenzí, jako byly tyto, mi občas upadla čelist, neboť říct všechno prostřednictvím jednoho jediného odstavce se jen tak nevidí. Navíc, ono se to na první pohled nezdá, ale pro někoho to může být solidní výzva. 


Každopádně, po přečtení kratičkého oznámení jsem si řekl: "Hm, když už je to tak dlouho, co zde Martin nic nenapsal, tak bych mohl symbolicky sepsat filmovou recenzi. Přece jenom, už jsou to dlouhé dva roky, tak bych mohl ku příležitosti dvouleté neaktivity něco sesmolit." Jenže pak přišlo dilema. Co bych měl zrecenzovat? Usilovně jsem přemýšlel, až jsem nakonec narazil na osobitý netflixovský film jménem Vyproštění. Vzhledem k tomu, že mám produkci Netflixu, a to nejen seriálovou, opravdu v oblibě, měl jsem okamžitě jasno. Pak už se stačilo jenom domluvit na detailech, zhlédnout film a následně usilovně začít psát. A hle, článek je na světě! Ovšem teď přicházíme k tomu nejdůležitějšímu, na co se pravděpodobně ptá každý z vás. Stojí podle mě Vyproštění za zhlédnutí, anebo byste se mu naopak měli obloukem vyhnout? Čtěte dál a dozvíte se více. 


Vyproštění (v originále Extraction) je válečný snímek, jenž pojednává o nebojácném vojákovi Tyleru Rakovi, který pracuje jako žoldák, jenž dostal nový úkol. Musí se vydat do Bangladéše, konkrétně do města Dháka, kde musí jednak vysvobodit mladého chlapce Oviho a druhak se úspěšně vypořádat se zločineckým spolkem, který se ho snaží zabít. Nebezpečí číhá na každém rohu, takže si hlavní hrdina musí vážně dávat pozor! 


Děj jsem sice shrnul velice stručně, každopádně tento základ vám podle mě stačí k tomu, abyste v rámci možností věděli, do čeho jdete. Navíc jsem vám nechtěl vyzrazovat moc detailů, neboť chci, abyste byli při sledování trochu překvapeni. A na nečekané momenty opravdu dojde, to mi věřte! Za sebe například musím dát palec nahoru za finále filmu, kde dojde na jednu skvělou akční pasáž, která vás rozhodně dokáže překvapit, a některé z vás dokonce solidně vytočit, což teď myslím v dobrém smyslu slova, a konec, jenž je doslova uspokojující. Dokonce bych se odvážil tvrdit, že tohle byly jedny z nejsilnějších částí celého snímku, jež vám i po zhlédnutí utkví v hlavě. To už podle mě něco značí! 


Podobných scén je každopádně ve Vyproštění podstatně více. Tím se dostáváme k jednomu z největších pozitiv filmu, kterým je akce. Přestože se rozhodně nejedná o nejlepší akční scény pod sluncem, musím ocenit jejich dynamiku a skvělý spád. Musím navíc pochválit práci s kamerou, jež dodává soubojům a přestřelkám mezi postavami ještě větší osobitost. Dospělejší atmosféru a občasné prolití krve, které se do snímku perfektně hodí, taktéž musím vypíchnout. Kromě toho však také za zmínku stojí jednotlivé lokality. Dháka je vskutku neobyčejné místo, které je ve filmu využito na jedničku. Všechny uličky a veškeré reálie dávají ve Vyproštění smysl a nejsou tam jen na efekt, aby se zkrátka neřeklo. Naopak pěkně doplňují jednotlivé bitvy mezi hlavním hrdinou a jeho protivníky, kteří se mu postaví do cesty, s čímž vůbec nemám problém.


Vyzdvihnout musím též postavy, které se na první pohled zdají černobílé a ne moc nápadité. Tyler je zpočátku jen další akční hrdina, jehož cíl je od začátku jasný. Musí splnit předem zadanou misi, dostat se úspěšně do bodu A, z něj následně do bodu B a během toho úspěšně přežít. Nejde o nic objevného. Naštěstí máte hned několik důvodů mu fandit, za což může hned několik faktorů. Jednak se s jeho postavou pracuje velmi neortodoxně, a to obzvlášť v druhé půlce filmu, kdy dojde k zásadnímu odhalení v souvislosti s jeho postavou, a druhak je ztvárněn skvělým hercem. Co více si přát než Chrise Hemswortha ve vojenské uniformě a s M16 v ruce, že? Celé obsazení je ostatně na velmi vysoké úrovni. Všem hercům jejich role věříte, u některých dokonce budete mile překvapeni tím, jak skvěle hrají. Mě osobně například překvapila Golshifteh Farahani, která nejenom, že je kupodivu velmi pěkná, ale zároveň se své role chopila s přehledem. To samé bych mohl říct i o mnoha dalších, kteří si zaslouží můj obdiv. 


Co se týče slabších stránek, dle mého názoru byly některé části zbytečně natahované a šly by o pár minut zkrátit. Někde uprostřed filmu se navíc tempo, jež je na začátku a na konci zběsilé, rapidně zpomalí a děj rázem nabírá trochu jiný směr. Ano, rozhodně to není na škodu, jelikož se aspoň mohly rozvinout jednotlivé postavy a jejich vztahy, ovšem po chvíli si začnete uvědomovat, že posun v příběhu by rozhodně nebyl k zahození. Některé zvraty mohly být na můj vkus vyřešeny o něco lépe, což platí obzvlášť o scéně, která se stane v bytě jedné nejmenované postavy. Bohužel ji nemohu upřesnit. Ti, kteří film viděli, pravděpodobně ví, na co přesně narážím.    


Kdybych to měl krátce shrnout, Vyproštění je rozhodně zajímavý snímek, jenž mezi akčními filmy má své místo zcela oprávněně. Po zhlédnutí si sice řeknete, že se nejedná o převratné dílo, ani o něco, co by v rámci akčních spektáklů měnilo zaběhnutá pravidla, každopádně jde podle mého názoru o film, jenž mě svým osobitým pojetím dokázal naplno vtáhnout a úspěšně se mu povedlo zachytit pravou atmosféru války. Co jsem tak slyšel, chystá se druhý díl, na který - pokud se jej brzy dočkáme - se rozhodně s velkou pravděpodobností podívám. A ano, tím nepřímo říkám, že se někdy v budoucnu budu chtít k Vyproštění vrátit a zhlédnout jej ještě jednou. Ti z vás, kteří hledají specifický, akcí nabitý film, a vlastníte Netflix, pak je mnou recenzovaný kousek něco pro vás. Účel "zabavení na jedno sobotní odpoledne" rozhodně splňuje na jedničku.

Žádné komentáře:

Okomentovat