neděle 5. března 2017

DC Showcase: Jonah Hex, Guadalcanal, How to Bridge a Gorge, Ray Harryhausen: The Early Years Collection, Tulips Shall Grow


DC Showcase: Jonah Hex (2010) - 45 %
Nějak na těchto kraťasech pod označením "DC Showcase" nevidím nic světoborného. Jonah Hex je skvěle navrženou postavou, jejíž příběhy ale nejsou nijak skvělé. Tohle má tu správnou westernovou atmosféru, ale to, co se zde stane, pro mě není nějak zajímavé a příliš mě to nevytrhlo. Ženy kresleny sexy, ale spíš jen z povinnosti, protože to tam prostě musí být.

Guadalcanal (1943) - 80 %
Nádherná ukázka toho, jak byl Ray Harryhausen skvělým animátorem. Už v roce 1943, tedy ještě stále na začátku svojí kariéry, dovedl udělat neskutečně precizní animaci, kdy ani nemáte pocit, že je to animace. Nejsou zde žádné skoky mezi jednotlivými pohyby, vše je neskutečně plynulé a mně s toho jen padá dolní čelist. Navíc je to skvěle dramaticky zvládnuté.

How to Bridge a Gorge (1942) - 60 %
Ray Harryhausen a jeho výukový film, kterým se snažil ukázat, že 3D stop motion animace může mít různé účely, a nikoli jen to, aby bavila. Film je zajímavý spíše z historického hlediska, kdy máte pocit, že Ray neměl slabé období a vždy, když něco vytvořil, tak to bylo animátorky jedinečné. Škoda, že nedokončil "Evolution".

Pokud máte Raye Harryhausena rádi a znáte spíše jen jeho tvorbu pro filmové plátno, tenhle DVD dokument vám ukáže, jak moc byl všestranný a jak začínal. Nejsou zde jen krátké filmy, ale i jeho experimenty, testy a také velké množství rozhovorů. Tady se k Rayovým počátkům dostanete skutečně zblízka.

Tulips Shall Grow (1942) - 75 %
Ukázka toho, že i animovaný film může fungovat jako alegorie na válku, navíc může fungovat způsobem, který není o nic méně intenzívní než třeba klasický dokument. Ano, je to karikované, ale to zlo je zde cítit, stejně jako naděje s tím, že tulipány opět porostou, jako by měly růst vždy. Válka může ničit dočasně, ale ne trvale.

Žádné komentáře:

Okomentovat