neděle 10. dubna 2016

Roger a já, Dekalog X, Masterless, Policajt samurai, Glory


Roger a já (Roger & Me, 1989) - 70 %
Ať je Michael Moore jakékoli sebestředné hovado, ať je klidně kritizován za to, že je neobjektivní a že manipuluje s informacemi, je nutné mu přičíst, že se snaží ukázat pravdu, která zde existuje, ukázat hnus kapitalismu a celkově téhle společnosti - nejen americké - která žije v přetvářce a považuje ji za standard.

Dekalog X (Dekalog, dziesiec, 1988) - 60 %
Nemůžu si pomoct, ale i když je desátý díl série "Dekalog" asi nejpozitivnější ze všech, minimálně v tom, jak je to celkově humorně natočeno, stejně se mi tenhle díl líbil ze všech nejméně. Nakonec jsem tedy spíše pro ty depresivní filmy, i pro t, kde se umírá. Tohle je celkem tragické zjištění o sobě samém.

Masterless (2015) - 20 %
Dovedu si představit, že v knižním vydání by podobný příběh mohl fungovat docela dobře. Ale ve filmovém provedení tohle vypadá jako neskutečný paskvil, navíc mám pocit, že ti herci se na svoje role absolutně nehodili. Takhle požívat samurajskou tematiku se mi prostě protiví, když ten film vlastně nemá pořádně důvod k tomu, aby tam byla.


Policajt samurai (Samurai Cop, 1991) - 70 %
Tohle je tak blbé, až je to skvělé. Herecké výkony jsou strašné, móda je strašné, souboje překvapivě tak strašné nejsou, triky jsou dělány jednoduše, ale efektivně, do toho šílený nápad s policajtem samurajem, který moc nevyšel, ale ok, no a v konečném důsledku tak před sebou máte to nejhrubší béčko, které je, jak jsem psal, tak blbé, až je výborné.

Glory (Glory, 1989) - 60 %
Takový hezký, patetický film, který ukazuje, že černoši jsou podle všeho lepší herci. Alespoň tedy v tomto případě. Morgan Freeman je skvěle minimalistický, Denzel Washington zase úchvatně komplexní. Ale překvapil mě i Matthew Broderick, které jsem takhle asi ještě hrát neviděl. A to není černoch!

Žádné komentáře:

Okomentovat