čtvrtek 4. února 2016

El Norte, Pád Země, Zánik, Krakatit, Taking Off


El Norte (1983) - 80 %
Silný příběh je prostě silný příběh, a když je ještě skvěle zahraný a dobře natočený, tak se z toho stává jednoduše skvělý film. Tady vůbec nevadí, že se mluví španělsky. Vlastně by ani nevadilo, kdybyste neměli titulky. Ti herci jsou tak skvělý a ten příběh tak krutě krásně dojemný, že zamáčknete na konci slzu a pak si jen povzdechnete, že tak to prostě je.

Pád Země (Earthfall, 2015) - 15 %
Takové klasické béčkové sci-fi, kde jde jen o ten jeden katastrofický nápad, ale pak už se sleduje jenom celkem nudný - i když by měl být dramatický - příběh, a to s postavami, které nejsou vyloženě odpudivé, ale jsou nezajímavé, stejně jako způsob, jakým je to celé natáčeno. Tohle vám prostě nic nedá.

Zánik (Extinction, 2015) - 65 %
Zombie jsou látkou, která je většinou pojata jako blbé béčko, ale někdy se přece jen tvůrci odhodlají k něčemu lepšímu. Apokalypsa je zde pojata originálně se sněhem, což se přece jen v souvislosti se zombie tak často nevidí, ale primárně je zaměřeno na postavy a jejich minulost a současnost. To vede k tomu, že jsou zde silná i slabší místa. Celkově ale dobré.

Krakatit (1948) - 90 %
Úchvatná podívaná. Otakar Vávra natočil krásně snový noirový film, a to všechno v českém prostředí a s naprosto jedinečnými scénami, které se v našem filmu vůbec moc nevidí. Tohle je prostě krása pohledět, užijete si každou scénu, i ten surreálný přístup k celému dílu, kdy jsem měl zatím pocit, že tohle je nejlepší adaptace, jakou jsem viděl, nebo četl v komiksu. Odvážné, moderní, parádní.

Taking Off (Taking Off, 1971) - 70 %

Miloš Forman se přesunul přes Západní Evropu do Spojených států a udělal zde to, co mu šlo nejlépe i v Československu. Natáčel lidi. On je nejprve studoval a pak z nich vyhmátnul přesně ty správné okamžiky, které budou na plátně vypadat dobře a donutí vás přemýšlet. I když se asi nejvíce do hlavy zapíše scéna s jointem, tak památných scén, které nahlížejí na Američana své doby, je zde více.

Žádné komentáře:

Okomentovat