pátek 9. října 2015

Zahrada Finzi-Continiů, S tváří anděla, Adult Beginners, Dancer and the Dame, Trabantem až na konec světa


Zahrada Finzi-Continiů (Il giardino dei Finzi Contini, 1970) - 65 %
Trochu jsem se obával, co zase tohle bude zač, bál jsem se toho, že to bude příliš evropské, ale nakonec jsem byl příjemně překvapen, jak je možné natočit film o židovské rodině před válkou v Itálii. Je to historické, je to uvěřitelné a není to zbytečné citové vydírání. I tak si ale myslím, že na film rychle zapomenu.

S tváří anděla (The Face of an Angel, 2014) - 30 %
Východisko filmu vypadalo zajímavě. Filmař jede do Itálie, aby zde sbíral materiály o případu vraždy a následně podle toho natočil film. Zajímavé vypadá i to, jak jsou zde popsány tvůrčí problémy a to, že režisér je mnohdy opravdu jen loutka, s kterou hrají ostatní, co jsou na projektu zainteresováni finančně. Jenže když snímek dokoukáte, máte pocit, že jste vlastně sledovali naprosto prázdný film, kde se na sebe myšlenky vrší, ale vy o nich jen přemýšlíte, odpovědi nedostanete, navíc nevíte, jestli jde o film o umění, o film o člověku. Spousta myšlenek a vy z nich nakonec nemáte nic.

Adult Beginners (2014) - 60 %
Přijde mi, že jsem podobných filmů v poslední době viděl nějak moc a začínají mi trochu splývat. On je zde docela dobrý scénář, který se soustředí na člověka a jeho problémy, aby z toho nakonec vylezlo, že základem je rodina a snaha držet ji pohromadě. Herecké výkony, nejsou zlé, ale jak říkám, začíná mi to splývat.

Dancer and the Dame (2015) - 35 %
Asi budu trochu hodný. Ten film nemá zajímavý příběh, nemá dobré postavy, které navíc nejsou nijak dobře zahrány. Zároveň by to měla být komedie, ale snímek prostě není vtipný a mám pocit, že tam není opravdu ani jedna scéna, které by stálo za to se zasmát. Takže alespoň těch pár bodů za to, že to není až tak kýčovité.

Trabantem až na konec světa (2014) - 90 %
Parádní, bezprostřední, zajímavé, napínavé. Tady jsou momenty, kdy jsem měl fakt pocit, že to muselo být neskutečné drama. I tak jsem si pořád říkal, že jim vlastně docela závidím, a že i když mají pořádné problémy, tak bych si něco podobného rád prožil. Svět je nádherné místo a stojí za to ho objevovat jakkoli. Moje první setkání s Trabanty rozhodně stálo za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat