středa 14. října 2015

Cesta, While We're Young, The Girl Is in Trouble, Donšajni, Hostinec „U Kamenného stolu“


Cesta (Walkabout, 1971) - 75 %
Film, který se rozhodně vyplatí vidět. Kromě toho, že zde Roeg předvádí některé nádherné dokumentární scény přírody, některé méně hezké, protože zachycuje tradiční způsoby lobu zvířat, hlavně klokanů, tak je zde i silný příběh dvou dětí, které se musejí pokusit v pustině přežít. A ono se jim to daří, ale logicky to na nich musí zanechat nějaký ten dopad. I v tomhle směru je snímek silný, jak konfrontuje naši civilizaci a to, co je tam venku, co nechápeme.

While We're Young (2014) - 60 %
Ben Stiller si celkem dobře umí vybírat filmy. Tenhle se zaměřil nejprve na to, jak jeden pár po čtyřicítce zvládá svou menší krizi, aby nakonec došel až k tomu, že je to vlastně o umělci, který má jasnou představu o světě, ale ta už se rozchází s tím, jak svět vypadá a co vlastně chce. Dobré, ale neohromilo mě to.

The Girl Is in Trouble (2015) - 40 %
Takový normální moderní akční thriller, který má celkem slibný začátek, ale pak se to promění v něco, co je tolikrát ohrané, že už v tom nenajdete nic, co by vás vytrhlo. Snad až na těch pár promluv, které jsou celkem vulgární a přece jen vás mohou zaujmout. Celkově ale spíše podprůměr, který rychle zapomenu.

Donšajni (2013) - 35 %
Pan Menzel v dojmech z toho, že režíroval pro Otáčivé hlediště a očividně se mu zalíbilo Barokní divadlo na krumlovském zámku a zároveň okouzlen operou natočil něco, co by mělo být tributem právě opeře. Ve skutečnosti je to ale přehlídka herců, kteří hrají jen proto, že je Menzel režisérem. Tenhle snímek není tragédie, ale nemá k ní daleko.

Hostinec „U Kamenného stolu“ (1948) - 80 %
Staré české komedie jsou prostě krásné a ukazuje se na nich, jak něžný a pěkný smysl pro humor jsme tenkrát měli. Bohužel v současné době už to neplatí. Pánové Hrušínský a Beneš jsou v roli bratrů neodolatelní, a to i díky situacím, do kterých se dostávají. Zábavné, roztomilé, ale také nápadité a originální.

Žádné komentáře:

Okomentovat