sobota 27. června 2015

Prelude: Dog Star Man, Dog Star Man: Part I, Dog Star Man: Part II, Dog Star Man: Part III, Dog Star Man: Part IV


Prelude: Dog Star Man (1962) - 40 %
Co k tomuhle snímku říct? Je to jen preludium, tedy úvod k něčemu, co má následovat. Je to úvod nejasný, který nic neřekne. Obrazy jsou roztroušené různě, bez ladu a skladu. Docela bych se chtěl octnout v mysli Brakhageho, abych viděl ten tvůrčí proces, abych poznal, kdy on věděl, že má tohle preludium skončit. Pro moje chápání, kdy všechno musí mít alespoň relativní začátek, průběh a konec, tohle prostě není.

Dog Star Man: Part I (1962) - 45 %
Tentokrát už se dostáváme k nějakému ději, který by bylo možné shrnout, jako chlap se psem se dere do kopce. V zimě. Na půlhodinový film by to mohlo stačit, ale Brakhage byl fikanější a přidal do toho ještě mnoho jiných záběrů, na kterých v podstatě nic nerozeznáte. To vůbec nevadí, protože důležitější jsou pocity, které u toho budete mít. Minimálně to nutí k zamyšlení, co se vlastně člověku děje v palici.

Dog Star Man: Part II (1963) - 30 %
Tak tohle už začíná být ostré. Celý příběh se nám zrychluje a je vyloženě akční. Do děje se nám dostává i dítě a nevíme, co si o něm myslet. Jaká bude asi jeho další úloha? Nevím, ale hlavní otázka zůstává stále nezodpovězena! Dostane se ten chlap na ten kopec, nebo ne? Ne, bohužel, tohle mě opravdu nedokáže ovlivnit.

Dog Star Man: Part III (1964) - 30 %
Tady už to začíná být hodně divoké! Že by muž z předchozích částí vzpomínal na jeden - anebo více? - svých sexuálních zážitků? No, rozhodně si to užíval se vším všudy a hodně zblízka. Popravdě mě ale spíše napadlo, že před těmi jak více padesáti lety musel být střih a finální kompozice mnohem větší zábava, než dnes, kdy si podobné triky udělá skoro každý na PC.

Dog Star Man: Part IV (1964) - 25 %
Tak nám to končí tak nějak zběsile a vlastně se vůbec nic nedovíme, ale to bylo tak nějak celou dobu jasné. Tohle prostě není film - ať už jednotlivé části anebo jako celek - pro někoho, kdo v experimentální tvorbě nic přínosného nevidí. Tedy pro autora ano, ale pro obecenstvo tolik ne. Ale třeba zrovna vy v tom něco najdete.

Žádné komentáře:

Okomentovat