sobota 14. února 2015

Sůl země, Říkejte mi Kubrick, Absolvent, The Lost Legion, Velká oříšková loupež


Sůl země (Salt of the Earth, 1954) - 95 %
Když máte rádi kategorizováni, tak podle jedné kategorie jsou rozhodně levicově zaměřený člověk. Ale to není hlavní důvod, proč se mi snímek "Sůl země" tak zamlouval. Ukazuje sílu člověka a skupiny, když jdou za něčím správným. Ještě že nikdy nebylo žádné pokračování, protože tam by si to ti lidé stejně zkurvili. Takhle je to prostě dobré.

Říkejte mi Kubrick (Colour Me Kubrick: A True...ish Story, 2005) - 60 %
Film, který se točí kolem skvělého Johna Malkoviche a samozřejmě kolem pořádně ujetého příběhu o důvěřivosti a hlouposti lidí na jedné straně a o krutosti a vypočítavosti na straně druhé. Tady se krásně ukazuje, jak lidé prostě nemají svědomí a dělají si, co chtějí, když k tomu dostanou prostor a jednou jim to vyjde. Ani to ale nezachrání skutečnost, že ten film je hlavně takovou zajímavostí.

Absolvent (The Graduate, 1967) - 100 %
Neskutečný film o tom, jak starší paní svede mladíka, který je na scestí a neví, co si po škole počít se svým životem. To, jak Mike Nichols natočil scénu, kdy paní Robinson svede mladého a nezkušeného - a hodně nervózního, když jme u toho - Benjamina, je prostě neuvěřitelné. Celkově je to ukázkou skvělé filmařiny, nemluvě pak o výtečném konci, kdy sledujeme obličeje dvou hlavních protagonistů a spolu s nimi si uvědomujeme, že tohle vlastně vůbec nebyl super nápad. A konec. Víc nic. A je to jen dobře.

The Lost Legion (2014) - 10 %
Viděl jsem hodinu a půl dlouhý film. Nevím, jestli to má být pilot k seriálu, anebo něco, co bude stát samostatně, ale pokud z tohohle bude seriál, no tak to potěš koště... Ano, je hezké, že tam je nahota, intriky a brutalita, ale nemůže si pomoct, ale tohle už tu bylo a je. Seriál "Řím" byl v tomhle ohledu mnohem zajímavější, stejně tak "Spartakus". To ani moc nepotěší to, že na svědomí mají projekt čeští autoři.

Velká oříšková loupež (The Nut Job, 2014) - 30 %
Hezké no, heist snímek v hlavní roli se zvířátky, která jsou většinou dobrá, a s takovými, která jsou někdy zlá. Sice je sem tam nějaký známý hlas, ale k čemu to je, když ten příběh je tak příšerně nudný a předvídatelný. Není tam nic, co by mělo diváka zaujmout. Je to pořád jen to, že něco není správně, ale hrdina, který není hrdinou, to napraví. A všechno skončí krásně růžově. Že bych měl depresi?

Žádné komentáře:

Okomentovat