sobota 24. ledna 2015

Odhalená stopa, Medená veža, El Dorado, Nebe a dudy, McQ


Odhalená stopa (The Naked Spur, 1953) - 90 %
Minimum přestřelek, minimum akce, hodně konverzace a jen pár herců. Přesto natočil Anthony Mann jeden z nejlepších westernů (anebo alespoň ten, který se mezi nejlepší snadno zařadí), protože pochopil, že i western může být o lidech a že to s nimi bude fungovat. James Stewart výborný v roli nepříjemného chlapa, což bych před filmem nevěřil.

Medená věža (1970) - 75 %
Velmi silné drama o životě, o lásce a o nádherné a drsné přírodě. Slovensko zde ukazuje svou nejkrásnější stránku, a to jsou nádherné hory, které vám v některých záběrech vyrazí dech a možná i způsobí závrať. Do toho je pak vložený příběh o kráse a žárlivosti, který je skvěle, až minimalisticky zahrán.

El Dorado (El Dorado, 1966) - 70 %
Skvělé herecké obsazení - John Wayne, Robert Mitchum a James Caan. Tohle prostě muselo fungovat a také to funguje. Dobrý příběh, dobrý záporák a výborní hrdinové, na které vás baví se koukat. Jsou zde i vtipné momenty, takže je to hezky odlehčené a je to taková westernová klasika své doby.

Nebe a dudy (1941) - 75 %
Ukázka toho, že český film uměl být laskavý, naivní, ale prostě se na něj dobře koukalo. Hlavně díky výborným hercům, jakými byli Jindřich Plachta a Jaroslav Marvan. Jsou prostě výborní a ty jejich role jim věříte. Je to jen o tom, jak se má jeden člověk polepšit, ale je to takové pěkně lidské a dokáže to chytnout za srdce.

McQ (1974) - 70 %
Sice zbožňuju Johna Wayna, s tím se nedá nic dělat, ale já mám prostě pocit, že on byl na vrcholu kariéry celý život. Tady, na sklonku života a své přeslavné a předlouhé kariéry, ukazuje, že mu nebyly cizí ani akční snímky 70. let. Zapadá sem dobře, jako přestárlý, ale pořád drsný hrdina. Je to dostatečně cool, a to i při honičkách. V žánru nic dokonale originálního, ale má to solidní příběh a Duke tomu dává kouzlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat