pátek 7. března 2014

Žiješ jenom dvakrát, Děcka jsou v pohodě, Lady Blue Shanghai, Hrdinové a zbabělci, Smrtonosná past 4.0


Žiješ jenom dvakrát (You Only Live Twice, 1967) - 60 %
Co se musí rozhodně ocenit, to jsou scény ve vesmíru, které rozhodně nevypadají špatně. Na druhou stranu už se Bond posouvá do naprosto jiného žánru a člověk má spíš pocit, že to nebyl záměr umělecký, ale čistě komerční, aby to lidi pořád bavilo. "Thunderball" už byl tak trochu na jedno brdo. Hned úvod dokáže docela nadchnout, protože tu bond i zemře, hned se ale dozvíte, proč žije dvakrát. Pak už jen čekáte na to, až konečně spatříte tvář Blofelda. Donald Pleasence byl skvělou volbou. Bond jako Japonec už je ale přece jen trochu moc.

Děcka jsou v pohodě (The Kids Are Alright, 2010) - 95 %
Krásný lidský film o tom, že jsme lidé a že děláme chyby, ale stejně tak jsme pořád lidé a musíme si k sobě najít cestu. Není to nutně film o druhých šancích, ale prostě o tom, že si někdy musíme odpouštět a že rodina, ať už má jakoukoli podobu, je prostě důležitá. Musíme si vytvářet malé skupinky, protože bez sebe navzájem prostě žít nedokážeme. Krásné, civilní herectví, které sluší všem představitelům, i když zde mě poprvé opravdu nadchnul Mark Ruffalo.

Lady Blue Shanghai (2010) - 30 %
Pro jednou zase jeden lynchovský kraťas, který, když už nic jiného, má alespoň trochu děje. Marion Cotillard se vrací do hotelového pokoje, kde se zjeví kabelka. Ono je to vlastně celé velká reklama na značku Dior. Kde se tam ta kabelka vzala? Co to znamená? No, odpověď, jasnou, nečekejte. Tohle je prostě Lynch, který už si tak moc hraje, že vlastně zapomněl, že jsou tu i jiní, co chtějí něco vidět. No, jsem zvědavý, jestli se ještě dočkáme něčeho, co by bylo trochu koukatelné bez potřeby LSD.

Hrdinové a zbabělci (Lion for Lambs, 2007) - 55 %
Co se musí Robertovi Redfordovi nechat, tak v případě jednotlivých scén, dokáže tyto výborně vygradovat. Jenže celek mu tak nějak uniká a jeho film, tedy alespoň v tomto případě, se stává silně politickým, což prostě každému nesedne. Ta myšlenka, která je zde prezentována, je docela zajímavá. V konečném důsledku je to vlastně to, co si odnesete. Budete dál jen žít, anebo uděláte něco, aby se váš život změnil? Dokážete být aktivní a zkusíte přispět k tomu, aby se měnil svět pro všechny a ne jen pro vás? No, je to hodně... politické. Na druhou stranu, taková Meryl Streep opět předvádí, proč je jednou z nejlepších hereček historie.

Smrtonosná past 4.0 (Live Free or Die Hard, 2007) - 60 %
Je to hodně klišovité, místy úplně strašně, McClaneova dcera je příšerná postava, stejně jako její vztah s otcem, ale když tohle člověk srovná s pátým dílem, pořád to jsou nebe a dudy. McClane funguje i v moderní, přetechnizované době a má navrch i před kyberteroristy. Je to výborně akční, technologie jsou použité akorát, není to přehnané ve stylu "Mission Impossible" a navíc Bruce Willis naprosto skvěle hláškuje a s Justinem Longem si skvěle sedli. Jo, tohle je výborná zábava na odpoledne. Člověk se zasměje a uleví s pořádnou akcí. Nic víc, nic míň.

Žádné komentáře:

Okomentovat