středa 19. února 2014

Doktor Mabuse, dobrodruh, Kuky se vrací, Cellular, Nanuk - člověk primitivní, Jackass Presents: Bad Grandpa


Doktor Mabuse, dobrodruh (Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit, 1922) - 75 %
Tenhle film se jednoznačně vyznačuje zajímavou atmosférou, nádhernými, někdy až neskutečně temnými obrazy a příběhem, za který by se nemuselo stydět žádné moderní špionážní drama. Fritz Land už v této době dokázal, jak velkým je filmařem a že je předpoklad, že se od něj ještě dalších zajímavých kusů můžeme dočkat. A to se nakonec také splnilo. Co je na filmu někdy možná těžko snesitelné, to jsou až příliš teatrální výstupy, hlavně v závěru je Mabuse až příliš divadelní. K němému filmu to patří a jeho šílenství je tak okázale podtrhnuto. Fritz Lang ale některými obrazy skutečně ukazuje svou filmovou sílu. "M" je ale "M".

Kuky se vrací (2010) - 85 %
Otec a syn Svěrákové rozhodně ukázali, že jim spolupráce květe v podstatě v jakémkoli případě. Překvapilo to hlavně proto, že je "Kuky se vrací" loutkový film, navíc s tak podivnými postavami. Je to originální, zajímavé, nové, svěže akční v některých momentech, ale stále pohádkové. Zděnek svěrák potvrdil, že jeho hlas je zajímavý i pro dabing, i když jsem si musel na hlasy některých herců trochu zvykat. Nakonec ale film, který se rozhodně ve Svěrákově (je jedno kterého) filmografii neztratí.

Cellular (Cellular, 2004) - 70 %
Ale jo, tenhle film má ten správný drive, nenechá vás vydechnout, a to je přesně to, co chtěl udělat. Nechat vás sjet na vlně adrenalinu. Nakonec od Ellise bych ani nic moc jiného nečekal. Povedlo se mu udělat snímek správně klaustrofobní a rychlý. Evans do role docela sedí, sem tam zvládne i vtip, Kim Basinger je pro roli výborná. I když moc nehraje, vypadá to, že do toho dává všechno. William H. Macy je castingově naprosto výborně obsazený a dostane se mu docela akčních scén, což bych od něj také nečekal. Není to film roku 2004, ale jako popcornová zábava je to možná lepší než rozvleklé blockbustery.

Nanuk - člověk primitivní (Nanook of the North, 1922) - 85 %
Jeden z prvních dokumentů, které byly kdy vytvořeny. "Nanuk - primitivní člověk" si ale získal celkem dost kritiků hlavně proto, že kamera zde není jen jako nástroj, který zaznamenává, ale muž za ní je i tím, kdo koordinuje. Je to částečně hrané, protože Flaherty chtě jednoduše mít dobré záběry. Vzhledem k tomu, že si svůj předchozí materiál, kterého byly hodiny, spálil, nechtěl už točit něco, co pro něj nebude dokonalé. A svým způsobem to dokonalé je. Na svou dobu zajímavé, místy sirové, jak tím, co vidíme, tak tím, co cítíme, scény, se dokáží vrýt do paměti, ale hlavně dokáží prezentovat život těch, kteří jsou zde zobrazeni. Věříte, že takhle žijí, a uvědomíte si, že vy takhle žít nechcete. Silný dokument, který rozhodně překvapí kvalitou obrazu i po více jak 90 letech.

Jackass Presents: Bad Grandpa (2013) - 70 %
Pravda, s "Jackass" nemám moc velkou zkušenost. V době jejich největší popularity mě naprosto minuli. Musím ale říct, že v tomhle případě jsem se místy docela dobře bavil, líbilo se mi, že to má nějaký příběh, i když primárně je to pořád jen sled scének. Budu muset dát těmhle magorům ještě šanci a vrátit se k jejich starším kusům. Seriál asi už nedám, ale ty filmy by mohli zaujmout. Maska Johnnyho Knoxvilla naprosto neskutečná. Kdybych nevěděl, že je to on, nepoznám ho.

Žádné komentáře:

Okomentovat