úterý 3. prosince 2013

Rambo (všechny čtyři díly), Mortal Instruments: Město z kostí


Rambo: První krev (First Blood, 1982) - 80 %
Konečně jsem se dostal k tomu, že jsem zhlédnul první díl téhle akční legendy. Co si budeme povídat, ještě mám trochu mezery ve filmech. Tohle byla jedna z těch mezer. A musím říct, že jsem byl skutečně velmi příjemně překvapený z toho, že tenhle film pořád skvěle funguje. Není to jen akční řežba, ale je zde něco navíc. To trauma z války je z toho cítit, ale hlavně trauma z toho, jak se lidi dívali na veterány. Ten, kdo nebyl ve válce, byl očividně bez viny, a tak házeli kamenem. V akčních sekvencích naprosto výborné.

Rambo II (Rambo: First Blood Part II, 1985) - 70 %
Tohle je díl, který jsem viděl už dřív a myslel jsem si, že tohle je vlastní první Rambo. Teď už znám svou chybu a jsem docela rád, že jsem si tuhle chronologii ujasnil. Druhý film je ale přece jen asi známější kousek, a to i díky jeho parodování - viz "Žhavé výstřely 2". Sly a James Cameron však napsaly scénář, který není jen plytkou řežbou, ale pořád je zde ještě něco víc. John Rambo už není mužem, který se potřebuje vyrovnat s temným stínem Vietnamu, ale musí se vyrovnat s následky minulého filmu. Za svobodu možná ale zaplatí až příliš vysokou cenu. Místy jen střílení,ale i v tom je to paráda.

Mortal Instruments: Město z kostí (The Mortal Instruments: City of Bones, 2013) - 35 %
Musím říct, že zhruba první hodina mě celkem bavila a navnadila na to, co se bude dít. Jenže pak se najednou něco zvrtlo, jako kdyby se snímku chopil jiný režisér, a příběh se stal neskutečně předvídatelným, postavy jednaly hloupě a nelogicky, neřešilo se zde několik důležitých věcí, což sice naznačuje pokračování, které nás očividně i přes nepříliš velké tržby čeká. Nějak se ale ani moc netěším, protože minimálně filmově je to přeplácané zvěrstvo, které by se dalo definovat jako "Harry Potter potkal napodobovatele Gaimana a společně se shodli na tom, že "Twilight" a "Star Wars" jsou děsně cool".

Rambo III (Rambo III, 1988) - 50 %
Rozhodně nejslabší "Rambo" a díl, z kterého si "Žhavé výstřely 2" vzaly ještě o něco více než z dílu druhého. John Rambo žije v poklidu v klášteře, kde ho ale Trautman stejně najde, aby se mu pokusil dohodit misi v Afghánistánu, kde se roztahuje Rusák. Rambo na starého pána nakašle, ale když zjistí, že jeho přítel byl zajat, udělá všechno pro to, aby ho zachránil. A to všechno znamená, že si vezme bouchačku a všechno, co střílí, bouchá nebo svítí a vydá se na záchrannou misi. Nic než řežba, ale pořád minimálně průměrný film.

Rambo: Do pekla a zpět (Rambo, 2008) - 80 %
Rambo se vrátil ke kořenům, a to doslova. Myslím to v tom smyslu, že Rambo už zase není jen hrdinou, co všechny kolem sebe kosí, ale zase je tím, kdo je stíhaný minulostí. Také je stíhaný lidmi, co se chtějí projet na řece až do Barmy. Barma je válečná linie, Rambo to ví, ale stejně jsou tací, co jeho rad nedbají. Posádka těch, co chtějí pomáhat beze zbraně, nedopadne nejlépe, vojáci, co je veze později, mu připomenou, pro co vlastně žije. Mimochodem, nepřipomíná vám ten jeden žoldnéř Okamuru? Realistické, drsné, výborné. Jsem docela zvědavý, jestli vážně bude pátý film, kde by se tahle legenda mohla skončit.

Žádné komentáře:

Okomentovat