pondělí 4. listopadu 2013

The Avengers (seriál, 1961-1969) - 90 %


The Avengers (1961-1969)
Než se do seriálu pustím trochu obšírněji, tak nejprve k jeho první sezóně, která má celkem zajímavý osud. První sezóna se vysílala v roce 1961 od ledna až do prosince a čítala celkem 26 dílů. Tomu se říká celkem pořádná sezona, navíc když měl každý díl 50 minut. Britští diváci se tak mohly těšit osudů dvou hlavních hrdinů - doktor David Keel v podání Iana Hendryho a John Steed v podání Patricka Macneeho. S Hendrym se můžete setkat pouze v této sérii, pro ostatní už se nevrátila a "maskotem" celého seriálu se stal Patrick Macnee a jeho ikonická postava Johna Steeda - muž s deštníkem a buřinkou. Že by vám to něco připomínalo?
Ale v tom netkví všechna zajímavost okolo první série. Dnes už se totiž s první sérií v podstatě nesetkáte. Ne proto, že by to u nás nikdo nevysílal, ale proto, že ji nikde nevysílají. Většina se jí totiž ztratila. Ano, dochovaly se pouze tři díly. První díl s názvem "Hot Snow" (navíc pouze jeho první část o délce 15 minut), šestý díl s názvem "Girl on the Trapeze" (v celé délce) a patnáctý díl "The Frighteners". Z původních šestadvaceti to skutečně mnoho není. Zajímavý je ale způsob, jak k tomu došlo. Vzhledem k tomu, že VHS pásky a další materiály, na kterých se díly ukládaly, byly poměrně drahým artiklem, BBC poměrně často využívalo snižování nákladů, a top formou znovuužívání nahraných pásek. Ano, skoro celá první série "The Avengers" se ztratila proto, že se přetočila. Trochu smutné, ale nedá se nic dělat. Ještě není všem dnům konec a možná se ještě někde celá série objeví. Zatím ale kde nic, tu nic. Užívat si seriál tedy můžeme až od série druhé a pořádně se tak nesetkáme s postavou doktora Keela, protože, jak jsem uvedl, ten se pro druhou sérii nevrátil a z děje se naprosto vytratil.
Seriál si hraje s celkem jasnou kostrou. V prvních sezónách je příběh rozdělen na tři části, od čehož se postupně upouští. Na seriálu je krásně vidět, jak se televizní průmysl vyvíjí a že také on dokáže nabídnout něco nového, že nezůstává na místě. Od černobílého se v páté sezóně přešlo k barevnému, od interiérů se přešlo k exteriérům. A pak seriál dostal svou hvězdu největší Dianu Rigg. Ano, Parick Macnee se stal symbolem tohoto seriálu, je jeho maskotem, ale nejlepší byl tento seriál právě ve chvíli, kdy mu partnerku dělala Diana Rigg jako Emma Peel. Nádherná agentka, která se svým mentorem řešila jednotlivé případy, někdy celkem napínavé, někdy přímo fantaskní až přitažené za vlasy, vždycky ale zábavné. Mezi těma dvěma vznikla dokonalá chemie a žádná další žena už ji neobnovila. Po odchodu Rigg se seriál celkem změnil, hodně se hrálo na to, co je v pozadí, kdo tahá za nitky a objevila se zde postava "Mother", v podstatě takový tlustý M. Už to nebylo ono.
Seriál však celou dobu těžil z toho, že je zde inteligentní, rozšafný a světácký hlavní hrdina, který do akce ale posílá svou krásnou kolegyni a sám většinou zůstává v pozadí. Nutno říct, že ona kráska se většinou ukázala jako velmi schopná. Zpočátku je hodně vidět, že se využívá televizní kamera - místy to vypadá jak inscenace České televize - ale postupně, jak se seriál vyvíjí, nabírá na obrátkách a na zajímavosti. Díky většímu zaměření i na exteriéry tak dostanou krásné hrdinky větší prostor, méně statická kamera pak děj oživí. Je to ale Diana Rigg, která mi navždy zůstane v paměti jako skutečná hvězda a ta, díky které seriál slavil takový úspěch. Jen pro zajímavost, v seriálu se také objeví herci jako Donald Sutherland, Christopher Lee, Peter Cushing, John Cleese nebo Ian Ogilvy. Tohle byl seriál, kde začínaly i skutečně velké hvězdy.
Seriál je rozdělen do celkem šesti sezón s následujícím rozdělením dílů a roky prvního vysílání:
1. sezóna (1961) - 2,5 dílů dochováno (původně celkem 26 dílů)
2. sezóna (1962-1963) - 26 dílů
3. sezóna (1963-1964) - 26 dílů
4. sezóna (1965-1966) - 26 dílů
5. sezóna (1967) - 24 dílů
6. sezóna (1968-1969) - 33 dílů
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete seriál, který vás pobaví, a postavy, které vás okouzlí.
Hodnocení: 90 % za Dianu Rigg


Žádné komentáře:

Okomentovat