středa 6. března 2013

Pushing Daisies (seriál, 2007-2009) - 100 %


Řekni, kdo tě zabil (Pushing Daisies, 2007-2009)
Myslím si, že sleduji celkem velké množství seriálů, nebo jsem je aspoň sledoval. Je jich poměrně mnoho, které mě opravdu zaujaly, další, které jsem spíš přetrpěl, ale pak jsou naprosto srdcové záležitosti (i těch je hodně), které se mi vryly hluboko do hlavy i do toho orgánu, který mě hlavně drží naživu. "Pushing Daisies" (podobně jako u seriálu "Supernatural" nechci používat český název, protože je divný) je přesně takovým seriálem, který se mi zapsal hluboko do duše.
Proč tomu tak je? V čem je "Pushing Daisies" tak zvláštní dílo? Tak především ve všem. Tohle je prostě něco naprosto jiného, než na co jste většinou u seriálů zvyklí. Není to velkolepá epická a mysteriózní podívaná ve stylu "Lost", není to ani klasický detektivní seriál, nebo snad něco, co by mohlo být srovnáváno s "Kriminálkami". "Pushing Daisies" je seriálem, který má od všeho trochu, ale to všechno je zabaleno do tak úžasné a kouzelné formy, že jsem prostě nemohl jinak a musel jsem si ho zamilovat. Neříkám, že je to seriál, který změnil můj život, ale je to seriál, který přinesl do mého života něco krásného, za což jsem nesmírně rád.
"Pushing Daisies" vypráví příběh o trochu introvertním chlapíkovi Nedovi (většinou se o něm hovoří jako o "pie makerovi", tedy o "pekaři koláčů, cukráři, nebo jak chcete), který se už jako kluk zamiloval do dívky jménem Chuck. Jejich cesty se spojí až v dospělosti, kdy je dívka Chuck mrtvá. Smutná, ale měli byste o Nedovi vědět jednu zásadní věc. Dokáže oživit mrtvé. Stačí, aby sáhnul na jejich holou kůži, a oni se probudí. Pokud na ně sáhne znovu, umřou, tentokrát už natrvalo. Pokud to stihne do jedné minuty, smrt si nevezme nikoho jiného. Pokud oživeného nechá žít déle než minutu, smrt si musí vzít náhradu v někom jiném. Jenže je tu problém. Ani tentokrát není oživení trvalé, Ned se stále nesmí oživené osoby dotknout, protože ta by stále zemřela. Přesto se Ned rozhodne, že dívku jménem Chuck nechá oživenou. Na to ji moc miluje. I když ví, že jí nikdy nebude moct skutečně políbit, i když se jí nikdy nebude moct dotknout. Takové je základní východisko celého seriálu, který je do jisté míry příběhem o naprosto nevinné a krásné lásce. Tohle je jeden z aspektů, proč jsem si "Pushing Daisies" tolik zamiloval. Od začátku víte, že ty dva mohou být spolu, ale vlastně spolu nikdy nebudou. Je to krásně dojemné.
To však není všechno. "Pushing Daisies" je kromě romantiky i seriálem humorným, smutným a také detektivním. Ned se totiž spojí s detektivem Emersonem Codem, který využívá jeho schopnost, aby z mrtvých dostal odpověď na otázku, kdo je zabil. Ne nutně se mu pak případy řeší snáz. Případy jsou krásně bizarní, stejně jako je krásně bizarní až kýčovité celé prostředí. Pro mě tenhle kontrast funguje naprosto dokonale. Na jedné straně máte krásné květiny, veselé barvy, oblečení postav, které je stejně bujaré, ale vedle toho mrtvoly a hnilobu, která se stále skrývá pod povrchem. Tohle je pro mě prostě jeden z nejlepších seriálů a kdo má rád trochu naivní, ale krásná díla, myslím, že bude spokojený. Alespoň tedy do chvíle, kdy zjistí, že seriál má jen 22 dílů a že připravovaná komiksová třetí sezóna nejspíš také nikdy nevznikne. Smutné, opravdu smutné.
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete vidět něco jiného.
Hodnocení: 100 % za to, že kdybych měl říct, jaký seriál si vzít na pustý ostrov, bude to tenhle


2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak, 22 dílů je strašně málo, navíc u podobných seriálů to je počet dílů na jednu sezónu. Konec tohohle seriálu mě opravdu mrzí.

    OdpovědětVymazat