sobota 16. března 2013

Insidious (2010) - 60 %


Insidious (Insidious, 2010)
Musím říct, že když se na něco opravdu hodně těším, bývám pak zklamaný. V hororu to platí poměrně často. Těšil jsem se na snímek "Chata v horách", ale následné dojmy rozhodně nebyly takové, jaké jsem očekával, i když to dobrý film je. Hlavně dobře natočený, pro fanoušky. V případě snímku "Insidious" se dostavil podobný pocit. Mám za sebou snímek "Sinister", viděl jsem ho hned dvakrát, a musím říct, že tohle je způsob, jakým si představuji duchařské horory, které vás mají vyděsit. Je zde dbáno především na atmosféru, která je tíživá od začátku, a i když je příběh trochu upozaděn a není moc rozhodující, pořád jsem měl neskutečně příjemné mrazení v zádech. U filmu se nebojím, ale právě tohle příjemné mrazení je to, co mi říká, že se dívám na něco, co má sakra skvělý hororový potenciál, který byl navíc skvěle využit. Něco podobného jsem očekával od snímku "Insidious".
Něčeho podobného jsem se nedočkal. Nebudu tvrdit, že snímek je špatný, není, pořád je to hororový nadprůměr, ale čekal jsem skutečnou pecku, atmosférický hit, ale toho jsem se jednoznačně nedočkal. Základní zápletka není nijak dechberoucí, prostě rodina, ve které jsou tři děti, a dům, který je na první pohled divný, ale nevíme přesně, co od něj máme očekávat. Když se něco stane - jeden ze synů upadne do kómatu - konečně se k něčemu dostáváme, ale mám pocit, že to trvalo nějak dlouho. Přitom stavba je podobná jako u hororu "Sinister". Jenže tam, kde se "Sinister" snaží pobavit jedním trochu prdlým policistou, tam "Insidious" vkládá rovnou dvojici lovců duchů, paranormálních vyšetřovatelů, která mě pobavila jednou, ale spíš mi vadila. Vůbec tenhle prvek mě nijak neohromil, přišel mi zkopírovaný ze snímku "Sirotčinec", konec konců i z jiných, podobně laděných filmů. Ale tak autor scénáře Leigh Whannell, který s režisérem Jamesem Wanem spolupracoval i na "Saw - Hra o přežití" si tam alespoň větší kameo vložit musel. Copak by to bez něj šlo?
Úvod filmu mě právě nenavnadil, učitel, který má tolik práce ve škole, že nemůže být doma, mi neseděl a film mi to příliš neulehčil. Prostě jen člověk, který sedí ve třídě a nic nedělá. Kdyby práci neměl, vyjde to nastejno, stejně jako kdyby dělal něco jiného. Skutečnost, že byla hlavní postava snímku "Sinister" spisovatelem, se stala základním hybatelem děje. Postavy mi obecně moc neseděli, ale stejně tak jsem se musel smířit i s tím, že nějaké nové nápady zde nejsou. Možná, kdybych viděl snímek "Insidious" ještě před hororem "Sinister", dívám se na něj jinak, ale takhle se pro mě stal jen dalším duchařským filmem, který přinesl především novou mytologii, nový svět, v kterém je možné pokračovat. V něčem se to podobá "Paranormal Activity", ale naštěstí se to ani nesnažilo o ruční kameru, což rozhodně chápu jako plus. Nelogické chování a předvídatelné lekačky jsou naprosto normální, ale tady mě především nelogické jednání trochu vadilo. Hlavně v první polovině bylo vidět, že jde hlavně o efekt, o scénář, ne o skutečnou snahu se co nejvíce přiblížit reálnému světu. Rozhodně však musím pozitivně zhodnotit duchy a démony, ti vypadají dobře. "Insidious" si zaslouží nadprůměrné hodnocení, ale není to rozhodně takový trhák, jaký jsem očekával.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když se chcete nechat trochu vystrašit.
Hodnocení: 60 % za to, že jsem čekal, že budu vyděšený přece jen trochu víc


2 komentáře:

  1. Já teda nevím, jak ostatní, ale já jsem byla ... až za ušima.
    Duchařina je pro mě obecně nejhorší horor, ale pořád horor, takže to hodnocení nebude jako u těch třeba mainstreamovaejch filmů. S 60% souhlasím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že je to pořád jeden z nejstrašidelnějších hororů poslední doby.

    OdpovědětVymazat