neděle 17. února 2013

Láska je láska (2012) - 55 %


Láska je láska (2012)
V poslední době se snažím více dohánět to, co jsem dlouhodobě zanedbával. A to jsou české filmy. Nikdy mě moc nelákaly a není tomu tak ani v současné době, ale přece jen si myslím, že bych i v této oblasti měl mít nějaký přehled a že nestačí vidět jen filmy jako "Vesničko má středisková" nebo "Pelíšky". "Láska je láska" je dalším takovým filmem, který jsem viděl, filmem novějším, který před nedávnem běžel v našich kinech. Tak v jakých jiných, že?
Zápletka není příliš komplikovaná, ale díky poměrně velkému množství postav, na které se příběh soustředí, není zde pouze jedna, která by byla jasně hlavní postavou, se nám celý příběh trochu komplikuje a my vlastně postrádáme jednu dějovou linii, protože jich tu máme hned několik. Tou první je příběh slepé dívky, do které se zamiluje cikánský chlapec. Ano, nezní to krásně. Postižení a rozdíl rasy v jednom vztahu. Znamená to, že tu samozřejmě budou dojemné scény, stejně jako, kdy bude chlapec trpět předsudky. Film dělá z Čechů rasisty, ale na druhou stranu je v tomhle tématu poměrně jednostranný.
Dívka má ale ještě dědečka, který se snaží najít ztracenou mízu a spřátelit se s ženou, kterou kdysi miloval, ale opustili se. Chce znovu vztah navázat, i když se jedná o ženu, která má problémy se zákonem, protože pěstuje marihuanu. Nebyl by to problém, kdyby jeho dávná láska používala bylinku jen na svého Alzheimera, ale ona trávu dealuje i po domovech důchodců a sestřičky z toho nejsou tak happy, jako jejich svěřenci. Bohužel ani tohle téma není moc originální, jak ukazuje britský film "Bílá vdova".
Kromě toho má slepá dívka s dědou ještě sousedy. Těmi jsou pár, kdy ona je úspěšná manažerka, on bývalý fotbalista, který nemá pořádnou práci. Jejich milostný život vypadá tak, že on vedle v pokoji masturbuje, zatímco ona používá vibrátor. Jakým děsem je pro ni pak zjištění, že její syn je teplouš! Simona Stašová respektive její postava, se pak rozhodne, že tohle se musí změnit, že mu najde nevěstu. Film se ještě dál komplikuje, ale na první pohled vidíme, že těch témat je tu trochu moc - handicap, nemoc, stáří, impotence, homosexualita, rasismus, částečně vlastně i nymfomanie. Film se to pak snaží omluvit svým názvem, ale nic už pak nedokáže omluvit závěr, který je prostě překombinovaný, komplikovaný a takový, že nic nevyřeší. Scenáristicky je to nezvládnuté už od začátku. Chybí tady to jedno silné téma. Láska je až moc obecná.
Film si hraje s hezkými scénami, aby je pak konfrontoval se smutnými, a naopak. Tíže úspěchu tak leží na hercích, což je v pořádku, protože sázka na herce jako Petr Nárožný, Simona Stašová, Ondřej Vetchý nebo  Eliška Balzerová prostě vyšla. Tihle lidi umějí být vtipní a přitom stále vážní. V tomhle ohledu snímek funguje, ale neustálé přeskakování mezi osudy nás s žádnou postavou pořádně nesbližuje, snad jen s handicapovanou dávkou, ale to je prostě tak nějak z principu a v to doufali i scénáristé. "Láska je láska" je pak filmem, který se nepokusil o příliš velký příběh, pouze vzal zajímavé motivy, které dohromady tvoří příliš různorodá mišmaš, který alespoň sem tam rozesměje.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete najednou řešit strašně moc věcí a nevyřešit ani jednu.
Hodnocení: 55% za závěr, který je neskutečně nezvládnutý, prázdný


Žádné komentáře:

Okomentovat