sobota 23. února 2013

Alamo (1960) - 80 %


The Alamo 1960 poster.jpg
Alamo (The Alamo 1960)
John Wayne nebyl jenom skvělým hercem, který se navždy stal představitelem zásadových a čestných mužů, ale trochu také fušoval do ostatních profesí. Producentská profese se skoro nabízí, ale on se posadil i na režisérskou stoličku. "Alamo" bylo jeho prvním a vlastně i jediným filmem, kde byl uveden jako jediný režisér. Není se čemu divit. Dá se v podstatě říct, že se jedná o Dukův opus magnum, dílo, na které se připravoval celý život. Ne proto, aby zde předvedl, jak skvělým je hercem, ale především, aby předvedl, jak vědom si je síly svého národa, jak moc si uvědomuje potřebu oněch čestných a statečných mužů. "Alamo" je v podstatě jednou z mála variant, která se skutečně nabízela.
Alamo je město v Texasu, dnes normálně urbanizované, kde se v roce 1836 udála památná bitva, v podstatě obdoba toho, co Řekové předvedli Peršanům a co jsme mi mohli vidět skvěle zfilmované v podobě snímku "300: Bitva u Thermopyl". Malá skupinka mužů, ani 200 jich nebylo, která se měla postavit několikanásobné přesile (některé zdroje hovoří o 1 800 Mexičanech, jiné zase o více jak čtyřtisícové přesile. Přesila zde však byla a muži v Alamu, které bylo součástí tedy samostatné Texaské republiky, měli "jednoduchý" úkol. Ubránit pevnost do doby, než se zformují jednotky Texasu a budou se moct postavit mexické armádě, která do republiky vtrhla proto, že se Mexiko osamostatnilo a dělalo si na texaské území nároky.
Hrdí texaští muži nemohli dopustit něco takového, aby Mexičané ovládli jejich republiku, za kterou bojovali a umírali. Rozhodli se, že jsou ochotni za tuto zemi klidně zemřít, což se také nakonec stalo. Historické údaje hovoří jasně. Z mužů, kteří bránili Alamo, nepřežil nikdo. Nakonec to ale vedlo k tomu, že Texas zvítězil, více méně, ale republika nebyla zachována, stala se součástí Spojených států amerických (v roce 1846), aby si tak USA mohlo přisvojit památnou bitvu, ukázku síly amerického národa. Ten se sice o pár let později rozdělil v občanské válce (válka Jihu proti Severu), ale nakonec stejně Spojené státy našli společnou řeč a výsledek můžeme vidět až do současnosti.
"Alamo" je filmem, který ukazuje hrdý boj hrstky vyvolených proti mexickému útlaku. Svoboda za každou cenu, dalo by se říct a John Wayne je tím, kdo o tom má ve filmu skvělou řeč. Je to řeč vlastenecká, patetická, ale k jeho hrdinovi se to naprosto hodí. Události jsou zde popsány celkem věrohodně, i když samozřejmě historické rozdíly se najdou, ale i neznalý se tak může seznámit s muži, jakými byli Jim Bowie nebo Davy Crockett, na něž je národ stále pyšný. On je i důvod, proč být pyšný na film. Zasloužil si celkem sedm nominací na Oscara, tu za zvuk i proměnil. Právě zvuk a hudební podkres je skutečně něčím úchvatným, především v poslední půl hodině je to právě hudba, která dotváří silné vyznění celého filmu. John Wayne sám sebe upozadil a myslím, že to je dobře. Taková role mu sluší, navíc divákům nabízí konec, na který nejsme u tohohle muže zvyklí. Zvládl ho z grácií. I když sám tvůrce a herec nebyl nominován, předvedl nám, že je pravým Američanem a že dokáže natočit snímek, který je patetický, ale přesto ukazuje, že člověk dokáže obětovat i svůj život, když je to nutné. Tady se rodili hrdinové, tohle je místo v historii, na které mohou být místní pyšní.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete lekci z amerických dějin, která nebude nudná.
Hodnocení: 80% za to, že Alamo si přesně takový památník zasloužilo


Žádné komentáře:

Okomentovat