sobota 19. ledna 2013

Django Unchained

Rovnou se přiznám k tomu, že když jde do kin nový film od Quentina Tarantina, je to pro mě svátek. V roce 2013 není žádný film, na který bych se těšil tolik jako na "Django Unchained" ("Nespoutaný Django" upřednostňujete-li české pojmenování). Těším se třeba na další díl "Hobita", na některé nové horory, ale na nic tolik jako na Tarantina. Je to dáno tím, že své film nepouští ven tak často, jak bych si přál, ale hlavně proto, že vím, jaký budu mít zážitek. Skvělý a jedinečný. Nemusím se bát, že mě tenhle člověk zklame, i když filmem "Auto zabiják" se mu to skoro povedlo. V ostatních případech mě ale nezklamal nikdy. On je ten, kdo dokáže brak povýšit na umění, on je ten, kdo podá dialogy způsobem, jako to nikdo jiný nezvládne. Budou tu lidé, kteří ho budou nesnášet, po "Djangovi" jich bude ještě víc, ale nic to nemění na tom, že stále dokáže ohromit. A nejen tím, jak ztloustl.
Když Tarantino před nějakou dobou oznámil, že bude točit western, nikdo se moc nemohl divit. QT je známý svou obsesí k žánrům, které by někdo nazval pokleslé. Viděl tolik filmů, které vznikly od 50. let a dál, možná ještě víc. Je pochopitelné, že se ve své tvorbě propracoval až k westernu, vždyť i taková postava Nevěsty by se do westernu hodila skvěle, vždyť i prostředí místy doslova westernové bylo. Tentokrát ale QT zabrousil přímo do vod spaghetti westernu a natočil snímek, který je nejen jeho poctou, moderní verzí ale i něčím, co ho posouvá dál. Nedivil bych se, že vzniknou další filmy, které se budou snažit na "Djanga" navázat. A nepochybuji o tom, že všechny nebudou stát za mnoho. Spaghetti western není mrtvý žánr, ale nemá k tomu daleko. Doufám, že se mýlím a že Tarantino dokáže tímhle snímkem proudit zájem, ale nějak mám prostě pocit, že do dnešní doby se nějak tyhle filmy nehodí.
Nezničitelní hrdinové, jejich skvělí parťáci, cesty za pomstou, anebo rovnou za láskou. I když ani "Django" nemá jasné rozdělení na dobro a na zlo, pořád víme, kdo jsou ti správní hrdinové. A že si Tarantino vybral skutečně skvěle. Christopha Waltze znal již ze spolupráce na "Hanebných panchartech", ale s Jamiem Foxxem zatím nedělal. Je mi jasné, že si Jamie užil svoje, ale pro roli byl vybrán dokonale. Stejně jako další herci v čele s Leem DiCapriem a Samuelem L. Jacksonem. Je zde cameo pro spoustu herců včetně Tarantina samotného, který se nám krásně rozletí. Nejvíce pak zaujme Don Johnson, neztratí se Jonah Hill, zapadne Tom Savini a hodně potěší přítomnost Franca Nera, muže, který si původně Djanga zahrál ve filmu z roku 1966. Mimochodem theme o Djangovi, který filmem zní, je právě z tohoto filmu s Francem Nerem.
Když jsme u těch hercům, tak prostě nejde, abych se nerozepsal o Christophovi Waltzovi. Tenhle jedinečný Rakušan je prostě zjev, který si díky svému hlasu a hereckému mistrovství podmanil Ameriku. Je jen škoda, že mu dovolí excelovat pouze Tarantino. Ostatní filmy, ve kterých hrál, nebyly špatné, ale nikdy neměl znovu takovou roli, jakou byl Hans Landa. Až do teď. Jeho Dr. King Schultz je geniálně napsanou postavou a Christoph tak znovu dostal možnost ukázat, co v něm je. Není to nelítostný člověk, ale není ani úplně hodný. Chce vyhrávat a právě v tomhle je jeho síla i slabina, což se ukazuje těsně před tím, než se film dostane do úzkých.
Ano, Christoph Waltz je tím, kdo drží film nad vodou. S jeho odchodem se Tarantino jen předvádí a film natahuje, což nejeden divák ocení zíváním. Já jsem nezíval, ale to jen proto, že jsem se bavil tím, co všechno si tenhle maník na diváka dovolí. Dokáže spojit tak brakové momenty s naprosto geniálním herectvím a tak silnými scénami, že se budete sami divit, jak je možné, že mu to všechno dohromady funguje. Jenže tohle je Tarantino. Jeho filmy jsou přehlcené odkazy na jiná díla, je to popkulturní maniak. Jenže jeho filmy jsou zároveň geniální po příběhové stránce a navíc jeho dialogy... To je radost poslouchat. Upravuje si historii podle sebe, ale v tomhle případě vychází z reálií více než u "Panchartů". Film se odehrává dva roky před tím, než začala Občanská válka. Postava Djanga a její vývoj je takový, jaký měli všichni černoši. Z otroků se postupně stávají těmi, kdo bude stát na piedestalu vedle bílého člověka. Je to naprosto přirozené, ať už si Candie říká, co chce.
Tarantino opět ukázal, že mu nic není svaté a že si filmy bude dělat po svém přesně tak, jak to dělá celý život. Jsem rád, že se nenechá omezovat a že natočí film se sekvencemi, které se mohou zdát nudné. Nebylo by to ono. Ten příběh by asi něco postrádal, a i když jsem si tak pětkrát řekl, že už určitě bude konec, stejně si myslím, že QT nezklamal a že natočil další skvělý film, který se nesmazatelně zapíše do historie. Budete nadšeni. Budete se asi i trochu nudit. Rozhodně ve vás ale film něco zanechá. Ve mně určitě a už se nemůžu dočkat, s čím dalším za námi Quentin Tarantino přijde. Trochu doufám, že u toho bude i Christoph Waltz, protože Samuel L. Jackson tam bude určitě. Jo, a chcete hodnocení? Za mě 90 %.

3 komentáře:

  1. Django byl skvělej, Waltz si mě získává víc a víc a Tarantino taky. Líbil se mi i snímek Auto zabiják, i když se o něm zmiňuješ jako o zklamání. Jeho filmy jsou prostě takový, že ať už je uvidim stokrát, tak mi nebude vadit podívat se na ně i po stoprvý.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je naprostá pravda. Čím víc budu sledovat Tarantinovy filmy, tím víc se mi asi budou líbit. Některé filmy chce vidět člověk jednou, ale jiné uvidí rád několikrát a klidně i posté v nich najde něco nového. Myslím, že takový je Tarantino.

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto souhlasim.

    OdpovědětVymazat